Yoga

”Yoga laat je leven in het NU.

Het enige moment dat is.’’

Wat is Yoga?

Oorspronkelijk is Yoga een van de zes orthodoxe of astika filosofische scholen (darsana’s) van het hindoeïsme. Daarin leert Yoga de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken.

In het westen is er pas meer aandacht voor de beoefening van yoga sinds de laatste helft van de twintigste eeuw. Het ging daarbij vooral om ontspanningsoefeningen.

Wetenschappelijk is de yoga-ademhaling onder andere onderzocht aan het Columbia College of Physicians and Surgeons in New York. Hieruit bleek dat de yoga-ademhaling een methode is die het autonome zenuwstelsel in balans brengt. Met andere woorden; je kunt met Yoga psychologische en stressgerelateerde klachten beïnvloeden.

Ook zijn er de fysieke yogasoorten, waarbij verschillende lichaamsposities elkaar in yogaseries opvolgen. Dit wordt bij deze yoga’s een flow genoemd. Deze yogavormen vragen meer kracht, uithoudingsvermogen en balans.

 

 

 

 

 

 

 

Hi! Ik ben Joska Marrit

Owner & founder Yoga met Joska. Yogadocent, koude-trainer, ademcoach, ontwikkelaar cursussen / online programma’s

Van jongs af aan heb ik affiniteit met gezondheid, het laten groeien van anderen en duurzaamheid. Vanuit deze affiniteit ben ik in de hulpverlening gaan werken. Hierin miste ik gericht met mensen werken aan hun gezondheid; zowel mentaal als fysiek, alsook de duurzaamheid. Na twaalf jaar ben ik gestopt met de reguliere hulpverlening.

Ondertussen zoekende naar een meer holistische aanpak, een methode waarbij ademhaling en beweging centraal staat, ben ik yogadocent geworden. Later kwam het begeleiden van mensen in koude-training en ademcoaching hierbij.

Schrijven is altijd een grote hobby geweest waarvoor ik gevoel heb. Vanuit mijn verschillende expertises ontwikkel ik cursussen en online programma’s. Op deze manier kan ik al mijn verschillende expertises bundelen en doe ik – elke dag – hetgeen waar mijn energie van stroomt en mijn hart blij van wordt

Een extra zetje

Begeleid worden in de yogahoudingen, wat is daar de meerwaarde van?

Een yogadocent:
✲ Helpt met het creëren van meer bewustzijn
✲ Zorgt voor een verdieping in de houdingen op een veilige manier
✲ Geeft je lichaam vertrouwen in eigen mogelijkheden
✲ Draagt bij aan jouw yoga-ontwikkeling

 

Hoe dan?

Ademen
Je kunt vaak veel meer en verderkomen in yogahoudingen dan je denkt. Door heel bewust te ademen. Heb je kracht nodig? Doe dit op een inademing. Wil je dieper in je houdingen? Gebruik je uitademing om los te laten en ontspanning toe te laten.

Blokkades en lichaamsgeheugen
Door angst en zelfbescherming begrenst je brein je lichaam, waardoor jij denkt die ruimte, die flexibiliteit, niet te bezitten. Maar er is goed nieuws: je lichaam is onderlegd met een ontzettend goed geheugen.

Ben je tijdens en yogales begeleid in een houding? Merkte je dat je veel meer ruimte en flexibiliteit had dan je dacht? De volgende keer zul je gemakkelijk weer naar dit punt gaan omdat je lichaam heeft ervaren en opgeslagen dat het hier kan zijn.

Uitlijning, bewustzijn & kennis
De uitlijning in yogahoudingen is erg belangrijk omdat:
✲ Het zorgt voor een optimale werking van de yogahoudingen (de gewenste effecten!)
✲ Het een manier is om te connecten met het universum

Vaak voel je niet precies hoe je staat. Dit heeft te maken met bewustzijn en kennis.
Bewustzijn van je lichaam, je houding en bewegingen.
Kennis van het lichaam, de lichaamshouding en de yogahoudingen; effecten en uitlijning.
Een yogadocent heeft deze kennis in pacht en helpt met het creëren van meer bewustzijn.

Bedrijfsyoga

Gezonde stress op het werk is oké. Het is soms zelfs nodig om te kunnen presteren. Maar
zodra een werknemer te veel stress ervaart en het gevoel krijgt de controle te verliezen, dan
slaat het te ver door. Als dit te lang door gaat, liggen klachten als depressie, overspannenheid
en burn-out op de loer. Als werkgever wil je dit voorkomen!

Wil jij vitale, gelukkige en productieve medewerkers?
Dan is yoga wellicht iets voor jouw bedrijf!

Verschillende soorten Yoga

Yin Yoga geeft je de tijd om te voelen, in contact te komen met jezelf, je aandacht naar het hier en nu te brengen en het ervaren van een diepe ontspanning. In deze rust kunnen inzichten opkomen. Het helpt je ook om beter te kunnen slapen.

Yin Yoga richt zich op het creëren van ruimte in je bindweefsel en je gewrichten. Door een houding lang aan te houden (en niet te bewegen zoals bij actievere vormen van Yoga) bereik je het stugge bindweefsel en kom je dieper in je stretches.
Tijdens de houdingen leer en ervaar je om te accepteren en compassie te voelen. Je lichaam is goed zoals het nu is, je ademhaling is goed zoals het nu is, jij bent gewoon helemaal goed zoals je nu bent.
Het loslaten van naar iets streven en iets willen veranderen omdat het nog niet goed (genoeg) is, kan heel bevrijdend werken.
Je hebt natuurlijk af en toe Yang-energie nodig om iets te bereiken, maar over het algemeen hebben we daar wel genoeg van, eerder te veel. En is het heerlijk om je af en toe onder te dompelen in de zachte Yin-energie.

Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga en staat ook wel bekend als Flow yoga. Deze vorm van yoga is een coördinatie van bepaalde houdingen op de beweging van jouw ademhaling. Je gaat als het ware van de ene krachtige houding naar de andere in een flow.

Houdingen vanuit de Surya Namaskara (Zonnegroet) vormen de basis van Vinyasa Yoga, deze worden opeenvolgend achter elkaar herhaald. Daarna volgen losse yogahoudingen (asana’s), om variatie binnen de flow toe te kunnen passen.

Het positivieve effect op het lichaam kan op veel verschillende niveaus worden ervaren. Vinyasa wordt soms benoemd als yoga in aerobic stijl, dit vanwege de warmte die er binnen het spiermetabolisme ontstaat. Dat is waarom je alles er zo lekker uit kunt zweten tijdens een Vinyasa les: je geeft je lichaam de kans om afvalstoffen af te voeren en je huid krijgt een gezonde glans.

De stijl stamt af van Ashtanga Vinyasa yoga. Het verschil zit hem in de vaste sets houdingen die Pattabi Jois voor ogen had bij Ashtanga Yoga. De benaming komt vanuit het Sanskriet en betekent ‘op een speciale manier’ (vi) ‘plaatsen’ (Nyasa).

De Yin en Yang filosofie is de basis van de Chinese cultuur en vormt het vertrekpunt van de yogatraditie. Yin en Yang zijn twee tegengestelde principes die niet zonder elkaar kunnen bestaan; twee zijden van een geheel.

Yin verwijst naar het statische, onbeweeglijke, stille, verborgene, koude en zachte, bindweefsel en gewrichten in het lichaam. Yin vertegenwoordigt het vrouwelijke: vriendelijkheid, rust, overgave, levensenergie, de “zijn”-modus.

Yin Yoga is een rustige doch intense yogastijl die zich richt op het versterken van bindweefsel en gewrichten. Door houdingen meerdere minuten aan te houden en te verdiepen met de ademhaling, rek je het bindweefsel diep in het lichaam op, waardoor er meer ruimte ontstaat in jouw lichaam.

Yang daarentegen is alles wat dynamisch is, steeds veranderend, zichtbaar, warm en sterk, de spieren in het lichaam. Yang vertegenwoordigt het mannelijke: competitie, kracht, de actiemodus.

Yang yoga is een actieve yogastijl, die kracht en uithoudingsvermogen stimuleert. Yang yoga wekt energie op.

Samen vormen Yin en Yang de ultieme balans. Ze versterken elkaar in de tegenstelling.

Tijdens een Yin en yang Yogales werken we aan (het herstel van) de balans tussen lichaam en geest. We nemen de tijd om stil te staan bij onszelf, om te observeren hoe we ons diep van binnen voelen. We laten spanning en stress los en heffen blokkades op.

Dit alles gebruikmakend van onze ademhaling. Onze ademhaling is een krachtig middel waarover wij beschikken en waarmee we heel veel kunnen bewerkstelligen.

Na een Yin en Yang yogales voel je je ontspannen, met een innerlijke rust, alsook vol energie om de dag mee verder te gaan.

Yoga Nidra zorgt voor een diepe ontspanning en herstelt het lichaam en de geest. Vanwege het opladende effect wordt Yoga Nidra ook wel de Yogislaap genoemd. Een uur yoga Nidra staat gelijk aan vier uur slaap.

Tijdens yoga Nidra lig je languit op jouw mat en neem je de tijd om in diepe ontspanning te komen. Dit doe je door je één voor één  te focussen op je lichaamsdelen. Uiteindelijk is je hele lichaam aan bod geweest waardoor je alle spieren in diepe ontspanning kunt laten.

Je lichaam is compleet ontspannen, in een ‘slaapstand’ terwijl je geest helder en bij bewustzijn is. Regelmatige beoefening zorgt voor rust, helderheid en energie.

”What I get on a yoga mat and from a yoga teacher, has been more beneficial onstage than any other workshop I’ve ever done.’’

 

~ Jason Mraz ~

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor mijn Nieuwsbrief!

Wil je regelmatig inspiratie in je mailbox ontvangen? En als eerste op de hoogte zijn van nieuwe acties en events? Schrijf je dan in voor mijn Nieuwsbrief. Ik beloof, ik zal je niet spammen!