Joska Marrit

Yin yoga sessie voor de Zomer

22-06-2020 | Yogahoudingen / lessen

Van alle seizoenen is de zomer het meest yang: de natuur is tot volle bloei gekomen, de dagen zijn lang en het is (meestal) warm. In de zomer zijn we veel naar buiten gericht, we laten ons zien en horen. Gemakkelijk kun je in dit seizoen overprikkeld raken. Om dit te voorkomen kan het zeer nuttig zijn om tijdig yin toe het voegen in de vorm van rust en je aandacht naar binnen keren. Yoga en m.n. yin yoga is hiervoor zeer geschikt.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde horen de Hart- en Dunne Darmmeridiaan bij de zomer. Deze meridianen zijn gekoppeld aan het element vuur. Om in balans te blijven en niet overprikkeld is het raadzaam aan deze meridianen te werken.

Waar liggen deze meridianen?

De Hart-meridiaan begint bij je borstbeen en loopt via je oksel aan de binnenkant van je arm naar je pink. Wanneer de energie van de Hart-meridiaan goed stroomt, geef je ruimte aan compassie en vreugde.

De Dunne Darm meridiaan loopt vanaf je pink langs de zijkant/buitenkant van je arm richting je schouders, waar hij overheen zigzagt, met een vertakking richting het oor. De Dunne Darm staat energetisch voor je vermogen om te kunnen scheiden; wat neem je tot je, wat laat je gaan.

Yin Yoga sessie voor de zomer

Deze yin yoga sessie is speciaal ontworpen voor de zomer en richt zich voornamelijk op de hart- en dunne darm meridianen.

 • Aarding. Voel hoe je op je mat zit. Waar jouw lichaam contact maakt met jouw mat. Wordt je bewust van dit contact. Concentreer je dan op je ademhaling (door de neus), wordt je bewust van jouw ademhaling. Voel hoe nieuwe lucht jouw lichaam binnenstroomt en je vervuld met liefde en vreugde. Voel hoe dit zich verspreid door jouw hele lichaam op jouw uitademing.
 • Losmaken van lichaam. Schouderrol en cirkels draaien met je nek.
 • Blijf zitten in je gemakkelijke houding. Pak met je ene hand de ellenboog van je andere arm achter je rug vast. Blijf goed rechtop zitten en voel de strekking in je arm.
 • Vlinder
 • Shoelace met cow face armen
 • Cobra en Seal
 • Kind houding
 • Melthing heart. Aden in en uit door je hart. Verspreid met iedere uitademing compassie en vreugde door jouw lichaam.
 • Kind houding
 • Spiderman
 • Frog pose
 • Broken wings. Visualiseer dat je inademt door je hart en je adem vervolgens in je rechterarm stuurt.
 • Liggende twist. Je ligt nog op je rug en brengt je knieën naar je toe. Laat ze vervolgens zakken naar de linkerkant richting de mat. Je rechterschouder en –arm blijven op de mat. Plaats je armen van je lichaam af. Wanneer je je armen boven je hoofd plaatst, ontstaat er meer strekking en ruimte in het borst- en hartgebied. Voel ook in deze houding de opening van het borst-en hartgebied en adem daar bewust naar toe.
 • Banana asana. Voel de strekking aan de gehele zijkant van jouw lichaam. Van je pols tot aan je enkel. Voel hoe er steeds meer ruimte ontstaat, ook in jouw borstgebied.
 • Savasana. Kom comfortabel liggen en ontspan langzaamaan je gehele lichaam. Je geeft hiermee jouw lichaam een moment om te herstellen en vanuit dit herstel nieuwe energie op te doen. Geniet van de rust binnenin jou.

Hoe lang blijf je in een yogahouding?

Yin Yoga is gericht op het zelf-herstellende vermogen van het lichaam en werkt in het diepe bindweefsel. Hiervoor worden de houdingen 3-5 minuten aangehouden. Je kunt een alarm zetten zodat je niet op de tijd hoeft te letten maar optimaal in de houdingen tot ontspanning kunt komen. Laat de tijd en zwaartekracht haar werk doen. Je zult zien dat je met minimale inspanning optimale ruimte in jouw lichaam, en daarmee flexibiliteit, creëert.

Heel veel plezier! Sat nam

Lees meer over leven met de seizoenen in het blog over de zomer of het blog over de lente.

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou