Joska Marrit

Trainen met kou: IJSBAD Workshop in Friesland

21-07-2021 | Leefstijl

Altijd al eens willen trainen met kou? Benieuwd wat de kou bij jou teweeg kan brengen? Hoe jij gaat reageren op de kou en hoe je de kou kunt trotseren én omarmen? Kortom: wil jij buiten jouw comfortzone treden en je eigen (OER)KRACHT door je aderen voelen stromen?

Zit je eraan te denken een ijsbad workshop te gaan volgen? Een ijsbad workshop waarin we meteen gaan verdiepen met ademwerk? Dan ben je hier aan het juiste adres voor meer informatie én – als je dan toch bezig bent – kun je jouw plekje in de workshop ook direct reserveren!

Waarom trainen met de kou?

Waarom trainen met de kou zo ontzettend goed voor je is – voor je lichaam én je geest – daarover kan ik uren praten en schrijven. Wanneer je er eenmaal mee begint, kijk dan uit; je zal er waarschijnlijk meteen aan verknocht zijn en er nooit meer mee ophouden! Waarom het zo goed voor je is, lees je in dit blog.

Wil je meer informatie over Wim Hof en zijn bijzondere methode? Ook daaraan heb ik een heel blog gewijd.

IJsbad workshop in Friesland, workshop met ademwerktrainen-met-kou_WHM-ijsbad-Wim-Hof-koude-training_Wim-Hof-Workshop-Friesland_WHM-ijsbad

Hoe ziet zo’n ijsbad workshop er nou eigenlijk uit? Wat kun je verwachten? Ik neem je mee door de ijsbad workshop die we met het team van Yoga met Joska aanbieden. De workshop is gericht op de pijlers van Wim Hof, met als basis bewustzijn. Vanuit een rustige, bewuste, doorvoelende yoga staat van zijn, gaan we ons hele systeem aanwakkeren. Het zelfherstellende vermogen van je lichaam ga je hiermee bevorderen. We helen op diepe lagen. Blokkades en trauma’s kunnen loskomen. Let’s go.

Aankomen en aarden onder het genot van een kopje thee of koffie

Landen in de ruimte, de omgeving opnemen, er hangt een heel fijne, gemoedelijke energie. Elkaar leren kennen. Wat is de motivatie van de ander om hier te zijn? In dit gedeelte worden je zenuwen getempert, so don’t worry 😉

Theorie gedeelte trainen met kou

Voordat we beginnen met het fysieke gedeelte, leer je eerst de beginselen van koude-training en ademhaling.

Theorie koude-training

Wat zijn de gezondheidsbevorderende effecten van koude-training? Wanneer kun je beter niet aan koude-training doen of er extra mee oppassen (contra-indicaties)? Hoe begin je veilig en vertrouwd met trainen met de kou? Stukje bewustwording en luisteren naar je lichaam. Je leert het allemaal in het theoretische gedeelte van de ijsbad workshop.

ijsbad-workshop-friesland_trainen-met-kou__koude-training-leeuwarden_joga-met-joskaTheorie ademhaling

Waarom is jouw ademhaling zo belangrijk? Welke ademhalingstechnieken zijn er? Wanneer is de buikademhaling nuttig, wanneer juist een activerende ademhaling? Met welke ademhalingsoefening wek je energie op? Welke brengt juist tot rust en kalmeert je zenuwstelsel? Je leert het allemaal in het theoretische gedeelte van de ijsbad workshop.

Tot jezelf komen middels (simpele) yogaoefeningen

Na de – redelijk – lange zit, gaan we de focus op onszelf leggen en het lichaam losmaken. Zodoende kun je nog gemakkelijker ontspannen in het ijsbad. Deze yogaoefeningen zijn voor iedereen toegangkelijk. Er is geen ervaring, lenigheid of kracht nodig.

Ontspanningsoefening

De ontspanningsoefening doen we in Savasana (yogahouding waarbij je ontspannen op je rug ligt). Je gaat lekker liggen en wordt meegenomen door mijn stem. Ik laat je bewust worden van je ademhaling, laat je jouw lichaam volledig laten ontspannen, je maakt een bodyscan om eventuele spanningen op te sporen zodat je kunt loslaten. Hierdoor wordt je volledig sereen en kom je volledig in contact met jezelf. Onthaasten, herstellen en nieuwe energie opdoen. Daarbij stimuleert dit je parasympatisch zenuwstelsel: het rust- en herstelgedeelte van je autonome zenuwstelsel.

Compleet sereen / ontspannen lig je in de heel relaxed voelende ruimte, alert en klaar voor de instructies van de Wim Hof ademhalingsoefening.

Zuurstofverrijkende – en op dieper gelegen lagen helende –  ademhalingsoefening

De ademhalingsoefening is een krachtige ademhalingsoefening die je lichaam en geest activeert. Je gebruikt je volleidge longcapaciteit en brengt je zuurstofsaturatie naar wel 100%. Hij gaat als volgt:

Stap 1

Je ademt zo’n 30/60 keer diep en krachtig in en uit. Hierdoor stijgt je zuurstofverzadiging naar bijna 100%. Dit kan duizeligheid en tintelingen in je lichaam opwekken. Dit is normaal en ongevaarlijk. De meeste mensen voelen allemaal tintelingen in hun lichaam. Meestal beginnend bij de voeten waarna het zich via de benen uitspreidt naar de rest van je lichaam.

Stap 2

Na deze krachtige in- en uitademingen adem je nog één keer diep in en vervolgens volledig uit. Na een minuut geef ik aan dat er een minuut verstreken is. Vaak hebben mensen onbewust hun lichaam aangespannen. Ik begeleid je door de oefening en laat je je lichaam weer ontspannen. Heel bewust de ontspanning weer toelaten wordt vaak als sereen ervaren. De inademing uitstellen voelt vaak erg krachtig en levend. Je zakt weg in een diepe ontspanning.

Na nog een minuut zal ik dit wederom aangeven. Je hoeft deze minuten niet vol te maken. Zodra je merkt dat je je inademing niet meer kunt uitstellen, haal je weer adem, ongeacht hoe lang dit duurt. Het is geen wedstrijd. Het is je eigen oefening waarbij het heel belangrijk is naar je lichaam te luisteren.

Stap 3

Zodra je weer inademt, houd je deze adem zo’n 10/15 seconden vast. Span hierbij ook al je spieren aan – in tegenstelling tot eerder in de oefening. Terwijl je dit doet breng je je aandacht naar je pijnappelklier (in het midden van de achterkant van je hoofd). Hier zit je oerbrein, je epifyse. Breng heel bewust alle nieuwe zuurstof hiernaartoe.

3 keer herhalen

Dit rondje wordt drie keer herhaald. Een heel bijzondere ervaring die je een krachtig en energiek gevoel geeft. Dit is verklaarbaar doordat deze ademhalingsoefening zoveel zuurstof oplevert en je lichaam ontzuurt.

Koude-training: Het ijsbad in!

Hierin wordt je volledig, 1 op 1, door mij begeleid.

Adem een paar keer in en uit. Focus op jezelf. Dit helpt jou om rustig te kunnen blijven ademen. Voel wat er binnenin jou gebeurt. Stap rustig in het bad. Voel nog steeds. Adem in en uit. Zak naar beneden, leg je handpalmen op je bovenbenen en adem. Probeer naar je buik te ademen en wees je ervan bewust dat je buik rijst en daalt op het ritme van jouw in- en uitademing. Voel de connectie. Voel waar je de kou voelt op je huid. Wat gebeurt er nog meer? Omarm deze sensaties. Je leeft en je kan dit!! Blijf zo lang zitten als prettig voelt.

Bibberen kun je onderdrukken met je ademhaling. Je hartslag vertragen ook.

Zodra je uit het ijsbad stapt voel je je fantastisch! Energiek, helder, vitaal, scherp, krachtig en enthousiast! Je kunt de hele wereld aan! Je huid wordt helemaal rood en soms ook blauw/paars. Dit komt omdat je huid zich helemaal afsluit zodra je het koude water instapt. Zodra je er uitstapt stroomt het krachtig terug: een enorme doorbloeding! Soms kan dit pijnlijk aanvoelen, de meeste mensen vinden het een soort van lekker.

Nagenieten en bijkomen met een heerlijk dampende mok thee en iets lekkers

Vol kracht, energie en super gezond nagenieten, ervaringen delen en je vocht aanvullen.

Trainen met kou: IJSBAD workshop met ademhalingsoefeningen in Friesland

Voor de datums van de eerstvolgende workshops, klik je hier. Ik leer jou ontspannen in de kou. Wij vragen een luttele investering van €89,- Reserveer direct jouw plek!

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou