Joska Marrit

Uitleg Wim Hof, the Iceman, en de Wim Hof methode

16-10-2020 | Leefstijl

Wie is Wim Hof? Wat is de Wim Hof methode? Wat maakt de Wim Hof methode zo effectief? Je leest het in dit blog.

Je immuunsysteem versterken met de Wim Hof methode

Je immuunsysteem versterken is altijd een goed idee en al helemaal in deze beangstigende, ontheemde tijden. Gelukkig kun je dit op vele manieren zelf doen. Vandaag een stukje over de Wim Hof methode. De Wim Hof methode is niet alleen versterkend voor je immuunsysteem, in tegendeel, er gaan veel meer gezondheid bevorderende effecten mee gepaard. Daarover straks meer.YogaLeeuwarden_Buiten-zwemmen-friesland_koude-training-leeuwarden_YogaMetJoska_Privé-yoga_1op1yoga

De Wim Hof workshop stond al tijden op mijn verlanglijstje. Laatst was het eindelijk zover: samen met een leuk clubje heb ik van een Wim Hof methode workshop mogen genieten. Ook nog op een heel idealistische locatie in Friesland! We kregen de workshop van Silvia, een heel fijne vrouw die met haar prachtige stem de rust bij iedereen teweeg bracht en behield. Vooral mij hielp dit heel erg, toen ik in het ijsbad stapte en mijn ademhaling begon te schokken, was het haar stem die mij begeleidde naar een rustigere ademhaling.

Wim Hof, The Ice man

Anyway, wie is Wim Hof? Wim Hof is een bijzondere man en al jaren wereldwijd beroemd als The Iceman. Hij heeft deze naam voornamelijk te danken aan zijn extreme prestaties in de kou, waarmee hij al vele malen het Guiness Book of Records heeft behaald. Vroeger werd hij nogal bestempeld als een vreemde snuiter die dingen kan die voor anderen onmogelijk zijn. Wim Hof is er namelijk van overtuigd dat ieder mens zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. In je autonome zenuwstelsel wordt onder andere je temperatuur, je ademhaling en je hartslag geregeld. Het Radboud UMC heeft dit onderzocht en toonde aan dat Wim Hof gelijk had. In dit onderzoek was iedereen, die met de Wim Hof methode had geoefend, in staat zijn autonome zenuwstelsel te beïnvloeden.

’Het autonome zenuwstelsel is opgebouwd uit een orthosympatisch deel en uit een parasympatisch deel. Het autonome zenuwstelsel regelt vele processen waar je je niet bewust van bent en waar de meeste mensen ook geen invloed op uit kunnen oefenen. Zo wordt de werking van de inwendige organen, de hartslag, het hormoonstelsel, de bloeddruk en de ademhaling geregeld door het autonome deel van het zenuwstelsel.’’ (Bron: https://biologielessen.nl/index.php/dna-13/2233-reflexen-2)

De Wim Hof methode

De methode bestaat uit 3 onderdelen: ademhalingsoefeningen, meditatie en koude-training.

Wat maakt de Wim Hof methode zo effectief?

YogaLeeuwarden_Buiten-Zwemmen-Leeuwarden_koude-training_YogaMetJoska_Privé-yoga_1op1yogaIn het begin van de ademhalingsoefening pomp je veel zuurstof in je bloed. Hierdoor worden mitochondriën (energieleveranciers van je lichaamscellen) aangemaakt. Dit geeft energie. Je CO2-niveau daalt waardoor je afvalstoffen sneller kunt uitscheiden. Je adrenalinepeil stijgt, dit tijdelijke adrenalineshot geeft een stoot energie en kan genezend werken. Het stresshormoon cortisol komt vrij – een onmisbaar hormoon voor de functionaliteit van je lichaam. Cortisol regelt o.a. de afbraak van adrenaline, maakt stressbestendig, werkt ontstekingsremmend, bepaalt je dag- en nachtritme. Het gaat verzuring tegen. Jicht en botontkalking zijn bijvoorbeeld gevolgen van verzuring.

Later, tijdens het inhouden van je adem, onthoud je je lichaam van zuurstof, terwijl je wel met een koolzuuroverschot kampt. Dit zorgt voor sterke en gezonde bloedvaten en is goed voor je haarvatenstelsel. Je bloed stroomt makkelijker en kan zuurstof dieper afgeven, zo ook in zuurstofarme weefsels. Dit is hartstikke gezond en schijnt zelfs te helpen bij het voorkomen van kanker, omdat kanker vaak ontstaat in zuurstofarme weefsels.

De kracht van de ademhaling

WHM-ijsbad-Wim-Hof-koude-training_Wim-Hof-Workshop-Friesland_WHM-ijsbadJouw ademhaling is zo belangrijk en kan zoveel teweeg brengen. Naast de stimulatie van allerlei lichamelijke processen, kan je ademhaling je bijvoorbeeld de kracht geven die je eigenlijk al bezit, tot rust brengen, je kunt je hartslag ermee omlaag brengen, er energie mee opwekken… de mogelijkheden van deze heel bijzondere kracht die iedereen bezit zijn eindeloos! Zonde eigenlijk dat we ons hiervan vaak niet bewust zijn en deze mogelijkheden niet eens gebruiken. Wim Hof zegt het zo mooi ‘’Do what your body is capable of doing.’’ En weet je, dát motiveert mij; het besef dat mijn lichaam om kan gaan met extreme weersomstandigheden en er zelfs voor gemaakt is mij hieraan bloot te stellen. Dat we dus eigenlijk niet op onze volle potentie leven in de comfort van deze tijd.

Wim Hof methode en ziektes

Het is inmiddels wel duidelijk dat de Wim Hof methode erg goed voor je gezondheid is. Maar er is meer, de methode helpt ook tegen ziektes. Zo kan het werken bij onder andere auto-immuunziektes, hart- en vaatziekten, reuma, jicht, psoriasis, slaapproblemen, energietekort, overgewicht, diabetes en depressieve gevoelens. De onderbouwing hiervan kun je lezen in het blog over Koud (af)douchen | Zwemmen in koud buitenwater

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou