Joska Marrit

Week van de afvalvermindering: plastic in de wateren

23-11-2021 | Leefstijl

Het is de week van de afvalvermindering. Als ‘groen meisje’, ook al ‘vegan yoga hippie’ genoemd, probeer ik zoveel mogelijk verspilling te voorkomen. Hierover straks meer. Dit blog gaat over vervuiling in de onderwaterwereld. Hoeveel plastic er op de bodems van de oceanen ligt. Allemaal door ons mensen. Met alle gevolgen van dien. De schade die we ermee aanrichten bij het onderwaterleven, de schade die we ermee aanrichten voor onszelf. Zonder oceaan, geen zuurstof, geen leven. Zo. Dat komt hard binnen.

We vervuilen te veel, we verspillen te veel, we maken onze habitat kapot.

Dit heeft aandacht nodig. Aandacht en bewustwording. Zodoende is ‘De week van de afvalvermindering’ ontstaan.

De Europese Week van de Afvalverminderingafvalvermindering-plastic-in-de-wateren_week-van-de-afvalvermindering_plastic-oceaan_yoga-met-joska3

De Europese Week van de Afvalvermindering werkt met de afvalhiërarchie. ”Alle acties die zij uitvoeren, hebben betrekking op VERMINDERING van consumptie, HERGEBRUIK van producten en materialen en RECYCLING van afval. Dit zijn de belangrijkste aspecten (hoewel er nog veel meer zijn) om in gedachten te houden bij het herwaarderen van consumptiegewoonten.”

Week van de afvalvermindering: bewust kijken naar verspilling

Ik probeer zo goed mogelijk met het milieu om te gaan. Zo weinig mogelijk schade aan te richten. Natuurlijk richt je altijd schade aan. We leven hier tenslotte. Ik rij bijvoorbeeld auto als ik naar een groep klanten ga. Maar wel een heel lichtgewicht, zuinige auto. Daar heb ik hem op uitgekozen.

Ik reis graag en pak daarvoor het vliegtuig. Maar dan bezoek ik wel meerdere landen als ik ver weg vlieg en reis ik daar met de benenwagen en openbaar vervoer.

Ik woon in een huis, maar probeer mijn verbruik laag te houden. Zo heb ik de kachel bijna nooit aan (lang leve koude-training!) en laat ik nooit lampen, gas of whatever branden.

Ook ik moet eten en drinken, dus consumeren. Ik gooi bijna nooit iets weg. Met alle restjes weet ik weer een sprankelend gerecht op tafel te toveren. Daarbij is het meerendeel van wat ik eet en drink weggedaan omdat het op, of overdatum was. Dit voedsel redden wij en hiervan voeden we vele gezinnen! Klinkt misschien een beetje raar maar je schrikt je kapot als je ziet wat er allemaal wordt weggedaan.

Goed.

Deze week komen er meerdere blogs in het kader van De week van de afvalvermindering. Dit blog is gewijd aan de magische onderwaterwereld.

afvalvermindering-plastic-in-de-wateren_week-van-de-afvalvermindering_plastic-oceaan_yoga-met-joska2Passie voor de magische onderwaterwereld

Mensen die mij kennen weten dat ik een grote passie heb voor de onderwaterwereld. Een bijzondere ontwikkeling, want van mijn 10e tot 28e levensjaar was ik doodsbenauwd voor al het leven dat zich in het water afspeelde. Vissen waren mijn grootste angst. Het idee alleen al dat zo’n glibberig (groot) wezen mij kon bekijken en aanraken, vanuit zijn eigen vertrouwde habitat. Vanuit zijn habitat, die voor mij onbekend was. Onbekend en daarmee onveilig.

Angst voor de onbekende onderwaterwereld

”Wat een onzin” dacht ik vaak. Maar de angst bleef.

Ik wilde echter het Great Barrier Reef zien. Voordat het helemaal vergaan, afgestorven zou zijn. Dus daar ging ik: het water in. Het was adembenemend… tot ik gebeten werd door een vis!
Zie je wel, mijn angst was wél gegrond!
Ik vloog eruit, moest huilen en durfde niet meer. Maar ik wilde nog zo graag! Die prachtige, serene, gekleurde wereld; het had mijn hart direct betoverd.❤️

Wees niet bang om je te laten helpen met je angsten

Een vriend die mij kwam bezoeken in Australië, hem vroeg ik of hij – hoe aanstellerig ook – mijn hand kon vasthouden in het water. Hij lachte me uit maar deed het toch. Het was wederom adembenemend!
De volgende dag gingen we het diepe in en werden we vergezeld door drie rifhaaien. Het was weer eventjes spannend maar de sereniteit maakte dat ik kalm en nieuwsgierig bleef.

Het prachtige leven, onder water

Ondertussen heb ik al heel wat duiken gemaakt en heel veel mooie wezens mogen ontmoeten. Van nudibranches tot haaien. Van kogelvissen tot mantaroggen. Allen zijn mijn favoriet + nog veel meer.❤️

Vervuiling in de oceanen en andere waterenafvalvermindering-plastic-in-de-wateren_week-van-de-afvalvermindering_plastic-oceaan_yoga-met-joska

Anyway, het maakt me aan het huilen dat wij mensen zoveel vervuilen. Dat er op de bodem van de oceanen (en al het andere water) zoveel plastic en andere shit van ons ligt. Dat ONS afval in HUN habitat ligt. Bij al dat onschuldige onderwaterleven. Wat hebben de oceaan en al haar inwoners ons misdaan om dit te verdienen?

Goed, ik wil me hierin niet teveel laten meeslepen, want dan wordt ik ontzettend verdrietig. Echter, het helemaal links laten liggen, mijn ogen ervoor sluiten, kan ik evenmin.

Bewustzijn is de eerste stap naar verandering

Documentaires zoals die van Silvia Earl en David Attenborough zijn prachtig alsook hartverscheurend. Ze zorgen voor bewustzijn alsook verdriet. Ik zou willen dat iedereen documentaires zoals deze zou bekijken, het liefst vanaf de kindertijd. Opdat bewustzijn wordt gecreëerd en van daaruit (milieu)verstandigere keuzes kunnen worden gemaakt. Zodat we de aarde en haar noodzakelijke wateren kunnen bewaren. Voor hun kunnen zorgen, zoals ze ons leven mogelijk maken.

Zonder wateren, geen zuurstof, geen leven

Wist je bijvoorbeeld dat het grootste deel van onze zuurstof wordt geproduceerd door de oceanen? Zonder deze wateren kunnen wij geen ademhalen.

Leerzame en confronterende documentaires

Silvia Earl: Mission Blue – Netflix
David Attenborough: A life on our planet – Netflix
A plastic Ocean – Netflix
Chasing coral – Netflix

Afvalvermindering op andere manieren

Dat we veel vervuilen is duidelijk. Dat onze wateren vol met plastic liggen ook. Wij kunnen hier zelf dingen aan doen. De eerste stap hiernaartoe is bewustwording.

Afvalvermindering kan op verschillende manieren. Je kunt er ook voor kiezen minder te consumeren bijvoorbeeld. Heb je bijvoorbeeld wel eens aan vasten gedacht? Of om minder vlees te eten.

Hoeveel spullen heb jij? Koop je regelmatig iets nieuws? Natuurlijk vinden we mooie spullen, leuke kleding, al dit soort dingen fijn. Worden we hier blij van. Dit is heel normaal en mag ook zeker. Als je wilt bijdragen aan een gezond leefklimaat, kijk je bewust naar jouw keuzes. Vanuit dit bewustzijn, worden je aankopen vaak minder, omdat je merkt dat veel aankopen onnodig zijn. Ben jij bezig met minimaliseren?

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou