Joska Marrit

Waarom yoga (op het werk) zo goed is; wetenschappelijk onderbouwde redenen

8-12-2020 | Bedrijfsyoga

Yoga op het werk, je hoort het steeds vaker. Waarom is bedrijfsyoga zo populair? Wat zijn de voordelen van bedrijfsyoga? Werkt yoga bijvoorbeeld preventief tegen een burn-out? Zijn deze positieve effecten van yoga wetenschappelijk bewezen? Je leest het in dit blog.

Yoga tegen burn-out

In 2017 kampten maar liefst 1,4 miljoen Nederlanders met burn-out klachten. Dat is ongeveer 17% van de Nederlandse beroepsbevolking: dit is 1 op de 6 werknemers!

Burn-out is momenteel beroepsziekte nummer 1. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat het gemiddelde aantal dagen stress-gerelateerd verzuim van 24 dagen in 2015 gestegen is naar 30 dagen in 2019. Een dag verzuim kost een werkgever gemiddeld €250. Bij langdurig uitval van bijvoorbeeld 8 maanden kunnen die kosten oplopen tot zo’n €60.000. Dat is dan nog zonder de kosten voor vervangend personeel. Op jaarbasis kost dit het Nederlandse bedrijfsleven 1,8 miljard euro.

Niemand heeft wat aan werknemers en bedrijfseigenaren die overwerkt, ongelukkig en onproductief thuis zitten. Yoga op het werk kan hierbij helpen.

Stoelyoga-leeuwarden_bedrijfsyoga-met-joska_bedrijfsyoga-leeuwarden_Yoga-op-het-werk-Leeuwarden_yoga

Wetenschappelijk bewezen effecten yoga

Yoga heeft wetenschappelijk bewezen positieve effecten op het welzijn van medewerkers. Wat zijn deze voordelen van bedrijfsyoga?

Yoga verbetert je concentratie

Een wetenschappelijk bewezen effect van Yoga is dat het het cognitief functioneren van je brein bevordert. Dit zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren.

Yoga zorgt voor een beter functionerend brein

Een beter functionerend brein is een slimmer brein. Hoe komt dit? Betere focus = info beter kunnen opnemen, te onthouden en toe te passen.

Yoga maakt je stressbestendig(er)

Werken kan best stressvol zijn. Deadlines die behaald moeten worden, targets, afspraken, telefoontjes tussendoor… Yoga werkt, wetenschappelijk bewezen, stress reducerend. Bedrijfsyoga is hiermee een prachtig cadeau voor jouw medewerkers (en op de iets langere termijn voor jou als werkgever).

Yoga verbetert de productiviteit

Stress, overprikkeld zijn, multitasking, gebrek aan focus… allemaal factoren die productiviteit in de weg zitten. Pak je deze zaken aan – dat is précies wat yoga doet, verbetert de productiviteit van je medewerkers.

Google biedt al jaren yoga op het werk aan. Waarom jij nog niet? Kijk wat bedrijfsyoga voor jouw (team) kan betekenen. Neem contact met me op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende intake.

Yoga geeft je een betere conditie

Je algehele fysieke gezondheid wordt verbetert: meer kracht, conditie, energie, flexibiliteit en mobiliteit neemt toe bij regelmatige yogabeoefening. Met een verbeterde fysieke gezondheid kost alles je minder moeite en kun je beter presteren.

Yoga verbetert het immuunsysteem

Hoe beter je immuunsysteem, hoe minder vaak je ziek bent. Diverse studies hebben aangetoond dat yoga helpt het immuunsysteem te verbeteren, tot op moleculair niveau.

Yoga verlaagt de bloeddruk

Volgens diverse onderzoeken heeft 1 van de 3 Nederlanders in de leeftijdscategorie van 30 tot 70 jaar een verhoogde bloeddruk. Wetenschappelijk bewezen is dat het regelmatig beoefenen van yoga bloeddrukverlagend werkt.

Yoga zorgt voor een betere nachtrust

Drukte, stress, overprikkeld zijn, angst, onzekerheid… zorgt allemaal voor een constante paraatheid. Hoe langer je paraat bent, hoe moeilijker je kunt terugkeren naar een ontspannende staat van zijn. Je kunt je dus steeds moeilijker ontspannen. Wanneer je s ’avonds naar bed gaat merk je pas hoe druk je brein nog is en hoe moeilijk je kunt ontspannen. Alle gedachten, plannen en prikkels van de dag moeten nog worden verwerkt. Logisch dat, nadat je eenmaal in slaap gevallen bent, je uitgeput opstaat. Je ging immers uitgeput naar bed en moest toen nog van alles verwerken.

Geen enkele werkgever is erbij gebaat dat zijn werknemers uitgeput aan hun werkdag beginnen, omdat zij chronisch slaaptekort hebben.

Wetenschappelijk is bewezen dat yoga een positief effect heeft op de nachtrust. Benieuwd naar een van deze onderzoeken? Hier heb ik er een voor je.

Yoga kan de algehele tevredenheid van werknemers verbeteren

  • Vermindert vermoeidheid, angst, boosheid
  • Verbetert je lichaamshouding. Effect op je mentale en emotionele gestel

wetenschappelijk-bewezen-effecten-yoga_Yoga-op-het-werk-Leeuwarden_bedrijfsyoga-leeuwarden_yoga-met-joska_bedrijfsyoga

Wat kan Yoga met Joska voor jouw bedrijf betekenen?

Wil jij investeren in de gezondheid van je medewerkers? Het ziekteverzuim reduceren?

Neem contact op voor de mogelijkheden. Zowel periodiek als eenmalig.

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou