FAQ
De meest gestelde vragen voor jou beantwoord
Waar is koude training goed voor?
Heb je even? Haha, nee, geen grappen. Gezondheidsvoordelen van koude-training:
✲ Fysieke voordelen
✲ Immuunsysteem versterkend; Sterk immuunsysteem = minder ziek
✲ Geeft je een goed gevoel
✲ Natuurlijke antidepressiva
✲ Helder, alert en mentaal krachtiger
✲ Je voelt je energieker
✲ Traint hart en bloedvaten
✲ Verbeterde bloedcirculatie
✲ Je metabolisme gaat omhoog en je verliest ‘overtollige’ kilo’s
✲ Maakt je lijf stressbestendiger
✲ Verkort hersteltijd (na ziekte en inspanning)
✲ Stimuleert de aanmaak van bruin vet = betere interne thermostaat (minder koud) & gewichtsverlies
✲Je kan in staat raken je autonome zenuwstelsel te beïnvloeden
Mentale gezondheidsvoordelen
✲ Je leert anders omgaan met stress en ervaart zelfs minder stress
✲ Je verlegt je grenzen en je grenzen vervagen. Je durft meer dingen. Pakt sneller ‘lastige’ taken op
✲ Krijgt meer (zelf)vertrouwen, hervind het vertrouwen in jouw lijf
Ik heb hierover een interessant blog geschreven, waarin ik beschrijf waarom deze voordelen zo werken.
Welke vorm van koude-training past bij mij?
In deze blog kun je uitvinden welke vorm van koude-training bij jou past.
Hoe lang blijf je in het koude water/ijsbad?
Vaak krijg ik de vraag hoelang je het ijsbad ingaat. Hierop is geen eenduidig antwoord. De tijdsduur is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de watertemperatuur, de buitentemperatuur, de windrichting en sterkte, je lichaamsbouw, hoe fit je bent (op dat moment), je mate van geoefendheid, je ademhaling en je concentratie.
Ik ga heel zorgvuldig met jou en de koude-training om. Als leidraad houd ik de watertemperatuur plus een minuut aan als maximum, al is dit afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het schema uit de Russische methode adviseert vanaf 20 seconden. Mijn uitgangspunt is hoe jij je voelt, wat jij ervaart en hoe het je afgaat. Op basis daarvan ken ik jouw grens en vlak voor die grens laat ik je uit het water komen.
Zwem of dip je en wat is het verschil?
Zwemmen of dippen, iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur.
Persoonlijk vind ik het fijn om bij een watertemperatuur onder de 9 graden te dippen. Juist dat stilzitten in het water, maakt dat het koude water je als een warme deken omringt. Dit vind ik fijn, evenals een hoop van de deelnemers die ik heb getraind in het water.
Boven de 9 graden – alsook bij een stevige wind (golven) – vind ik het dan weer fijner om te zwemmen. Door de beweging verplaatst het koude water zich tegen de huid. Extra sensaties.
Er zijn ook een hoop mensen die juist altijd zwemmen. De beweging leidt af van de kou.
Hoe bouw ik koude-training op?
Je kunt beginnen met koud (af)douchen: de kraan aan het einde van je douchebeurt op koud draaien. Ik heb een online programma van 15 dagen gemaakt die je thuis, op je dooie gemakje, kunt uitvoeren. Dit online programma bevat 15 douche opdrachten, een hele hoop informatie over koude-training, hoe je van koud douchen (en wat je maar wilt veranderen in jouw leven) een nieuwe gewoonte kunt maken, 4 ademoefeningen voor ontspanning en energie, oefeningen om op te warmen, en meer.
Als je gewend bent aan de koude douche, kun je als volgende stap een sessie in natuurwater doen.
Kies je voor de cursus? Dan leer je hoe je dippen/ zwemmen in natuurwater een onderdeel van jouw leefstijl kunt maken.
Nog een stapje verder? Kom dan naar een workshop IJSBAD & ADEM.
Wanneer kan ik de training inplannen?
Je kunt de trainingen inplannen via Whatsapp. Van te voren kun je op de kalender kijken wanneer er een plekje beschikbaar is.
Trainingsmomenten:
Ochtend: dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag
Namiddag: maandag
Wanneer kun je beter niet aan koude-training doen? Contra indicaties
Er zijn contra-indicaties voor koude-training.
Echter zegt dit niet dat je niet aan koude-training kunt doen als je bekend bent met (één van deze) contra- indicaties. Wel is het hierbij extra belangrijk dat je de koude-training in overleg met je (huis)arts doet. Wees altijd eerlijk over je medische toestand. De koude trainer kan hiermee dan rekening houden en het goed in de gaten houden. Veiligheid staat voorop.
Dit zijn de contra-indicaties:
✲ Hart- en vaatziekten (langzame opbouw nog belangrijker);
✲ Epilepsie (zorg ervoor dat je iets bij je hebt om verdrinking te voorkomen);
✲ Syndroom van Raynaud (zeker bij Type 2 is het belangrijk dat je langzaam opbouwt en aanvoelt of het überhaupt een goed idee voor je is);
✲ Bij koorts of koorts-gerelateerde klachten (je lichaam heeft rust nodig en alle energie om te herstellen);
Bij zwangerschap en wel om de volgende redenen:
✲ Je lichaam gaat in de ‘alarmstand’, hierdoor wordt veel adrenaline aangemaakt (stresshormoon). Je lichaam moet hiervan bijkomen (dit kan even duren). Je ongeboren kindje voelt dit met jou mee.
✲ Daarnaast veranderd je longcapaciteit tijdens je zwangerschap. Deze wordt kleiner. Tijdens de koude-training, vooral aan het begin wanneer je er nog niet aan gewend bent, is de kans groot dat je wat hoger en sneller gaat ademen. Je moet dan meer moeite doen je adem onder controle te krijgen.
✲ Het systeem dat je temperatuur regelt is minder responsief tijdens je zwangerschap. Je kunt het dus sneller koud krijgen en minder goed opwarmen.
Wat zijn mogelijke gevaren?
✲ Cold shock
Eerste schokreactie van het lichaam. Op zich is hier niks mis mee, want je lichaam kan zichzelf in die koude omgeving een tijdje beschermen. Het gevaar ontstaat wanneer iemand er niet op bedacht is en plotseling in paniek kan raken. Hier ademen we rustig doorheen door middel van de ademcoaching.
✲ After drop
Kan ontstaan bij een te snelle opwarming door bijvoorbeeld direct onder de warme douche te gaan of de kachel hoog aan te zetten. Je kunt gaan rillen (de manier van je lijf om je interne verwarming aan te zetten). Om de after drop te voorkomen warmen we ons lichaam op met thee, lauwwarm water en bewegingsoefeningen uit de yoga. Het is beter om je lichaam te trainen in het zichzelf opwarmen, dan direct onder de warme douche te stappen.
✲ Frostbite
De bloedtoevoer naar de ledematen wordt afgesloten, waardoor het warme bloed in de vitale organen kan worden behouden. Dit kan pijn doen aan je polsen en voeten en daarom gaan we niet te lang het water in. Ook dit is weer trainbaar.
✲ Onderkoeling
Dit gebeurt niet snel maar mocht je je duizelig voelen, verward, misselijk of moeite krijgen met bewegen dan zijn dit de eerste symptomen van onderkoeling.
Wat zijn de spelregels van koude-training?
Allereerst: Iedereen is anders. Ieders lichaam is anders. Iedereen reageert anders op situaties. Het is daarom van belang dat je je concentreert op jezelf terwijl je meedoet met de oefeningen.
1. De ALLER belangrijkste: Ga nooit alleen!
2. Luister tijdens de trainingssessies met ademcoaching naar de trainer
3. Ga niet verder en/of langer dan wordt aangegeven
4. Geef aan wat je voelt / geef het aan wanneer je je niet goed of onbestemd voelt
Je wilt dit niet eens alleen!! Dit delen voelt zo veel fijner! Saamhorigheid, gelijkgestemdheid, converseren over gezondheid
5. Luister altijd naar je lichaam, dit is geen competitie
6. Laat je niet opjutten. Alles is al training genoeg
7. Bouw langzaam op onder begeleiding van een professional. Die waarborgt de veiligheid vanuit bekwaamheid en ervaring
8. Liever iets te kort dan de rest van de dag moeite te hebben met opwarmen
9. Wanneer je uit het koude water komt:
✲ Kleed je je zo snel mogelijk weer warm aan;
✲ Kun je lauwwarm water over je ledematen gieten;
✲ Drink een warme drank;
✲ Kom in beweging door middel van opwarmingsoefeningen.
Hi! Ik ben Joska Marrit
Owner & founder Yoga met Joska. Yogadocent, koude-trainer, ademcoach, ontwikkelaar cursussen / online programma’s
Van jongs af aan heb ik affiniteit met gezondheid, het laten groeien van anderen en duurzaamheid. Vanuit deze affiniteit ben ik in de hulpverlening gaan werken. Hierin miste ik gericht met mensen werken aan hun gezondheid; zowel mentaal als fysiek, alsook de duurzaamheid. Na twaalf jaar ben ik gestopt met de reguliere hulpverlening.
Ondertussen zoekende naar een meer holistische aanpak, een methode waarbij ademhaling en beweging centraal staat, ben ik yogadocent geworden. Later kwam het begeleiden van mensen in koude-training en ademcoaching hierbij.
Schrijven is altijd een grote hobby geweest waarvoor ik gevoel heb. Vanuit mijn verschillende expertises ontwikkel ik cursussen en online programma’s. Op deze manier kan ik al mijn verschillende expertises bundelen en doe ik – elke dag – hetgeen waar mijn energie van stroomt en mijn hart blij van wordt.
”Je bent tot veel meer in staat dan je denkt.’’
~ Yoga met Joska ~
Schrijf je in voor mijn Nieuwsbrief!
Wil je regelmatig inspiratie in je mailbox ontvangen? En als eerste op de hoogte zijn van nieuwe acties en events? Schrijf je dan in voor mijn Nieuwsbrief. Ik beloof, ik zal je niet spammen!