Joska Marrit

Vleesconsumptie: eet jij wel of geen vlees?

22-11-2021 | Leefstijl, Voeding

Vlees: horen we dit nu wel of niet te eten?

Het eten van vlees, onze vleesconsumptie, is een onderwerp dat vaak besproken word. In gezondheidscentra, wellness plekken, de politiek.

We kennen steeds meer vegetariërs. Mensen die nog een stap verder gaan en kiezen voor een veganistische leefstijl. Is het een hype om onze vleesconsumptie te verminderen? Zijn mensen zich meer bewust van zichzelf, hun omgeving en de impact van hun keuzes op deze omgeving? Is het een noodzaak om onze planeet zo min mogelijk verder te verwoesten door onze vleesconsumptie te verminderen? Of kiest men juist voor het eten van geen of minder vlees, ten behoeve van hun eigen gezondheid?

Eet jij (nog) vlees?

Zo ja, hoeveel denk je te eten? Is dit dagelijks bij alle maaltijden of gematigd in bepaalde gerechten? Vaak eet je meer dan je denkt.

vleesconsumptie-verminderen_duurzaam-valentijn_Yoga-Leeuwarden_Gezonde-voeding_Indiaas-eten_Yoga-met-JoskaMijn eigen vleesconsumptie

Vanaf mijn tienerjaren, toen ik begon te koken voor ons gezin, ontdekte ik de vegetarische keuken. Ik ging helemaal los met gevulde paprika’s, courgettes, gerechten met veel groenten en noten. Van huis uit was ik gewend aan aardappelen, groente en vlees maar ik had meer behoefte aan variatie. Groentes heb ik altijd verrukkelijk gevonden. Waarom daarvan niet meer eten?, dacht ik.

In de loop der jaren leerde ik steeds meer over voeding en over de verschillende voedingsmiddelen en waar zij voor dienen. Hierdoor leerde ik dat bijvoorbeeld eiwitten en ijzer nodig zijn. Dit zit in grote hoeveelheden in vlees. Als je plantaardig eet, moet je meer je best doen om je targets te halen. Want eiwitten heb je onder andere nodig voor je spieropbouw. Een hele belangrijke!

Ik bleef lange tijd flexitarier. Zo’n leuk woord 😉

Yoga en vleesconsumptie

Tot ik in februari 2019 mijn eerste yogaopleiding ging doen. In Thailand. We genoten een veganistisch dieet. In eerste instantie had ik als plan bedacht om op onze vrije dag, de zondag, vlees te gaan eten. Eenmaal daar, op de opleiding, had ik daaraan totaal geen behoefte. Ik voelde me vele malen beter zonder het eten van vlees. Ervaarde meer helderheid in mijn hoofd, meer energie, minder energieverspilling door het verteren van het zware vlees. Ik voelde me zelfs meer in contact met mijn omgeving.

Toen ik na zo’n twee maanden weer een keer vlees at, voelde ik mij direct minder goed. Het was alsof ik de emoties van de geslachte dieren binnenliet. Hun stress, onmacht, verdriet, het overkwam mij. Ik voelde deze emoties ook. Daarbij voelde ik me meteen vermoeider en had ik twee dagen last van een opgeblazen gevoel in mijn buik. Het zette me aan het denken: ik bracht mijn vleesconsumptie wederom terug naar het nulpunt.

Eet ik nog steeds helemaal geen vlees? Nee. In de tegenwoordige tijd eet ik heel af en toe een stukje vlees.

Noodzakelijke bouwstoffen in vlees

Soms kan vlees helpend zijn. Vlees bevat bepaalde bouwstoffen die noodzakelijk zijn en je niet altijd uit plantaardige voeding en supplementen kunt halen. Zoals de eerder genoemde eiwitten.

Van oorsprong consumeerden wij vlees. Het was voedzaam en nodig om te overleven. Er was niet veel voedsel om handen en met het doden van een dier, was een hele gemeenschap tijden van eten voorzien. Toen we begonnen met verbouwen, toen de landbouw ontstond, bleven we vlees eten. Wel in mindere mate als in de huidige maatschappij.

We waren toentertijd met minder mensen. Gezien onze bevolking niet zo gigantisch was als ze nu is, was er minder productie nodig. De dieren werden goed verzorgd en leefden over het algemeen een lang leven. Hoe anders is dat in de tegenwoordige tijd?

Verspilling (van vlees)

Mensen die mij goed kennen weten dat ik veel moeite heb met verspilling. Mijn hart doet werkelijk pijn als ik zie hoeveel er verspilt word. Dit is dan ook de reden dat ik al jaren aan dumsterdiven doe. Vanuit een ideaal. Om mijn steentje bij te dragen.

Hoe erg ik het ook vind dat er zoveel verspilt word, weggegooid vlees doet mij nog meer pijn. Zo’n dier, een levend wezen zoals jij en ik, dat is doodgemaakt om in de container te belanden. Hoe verschrikkelijk is dit? Is zo’n dierenleven dan helemaal niets waard? Eigenlijk zouden we ons kapot horen te schamen hiervoor. Toch gebeurt dit dagelijks op grote schaal; wereldwijd bij IEDERE supermarkt / groothandel / restaurant / ga zo naar door. We dragen er allemaal aan bij. Als wij de behoefte aan vlees zouden laten vallen, of ten minste reduceren, als wij geen vlees meer zouden willen kopen, zou er geen markt voor zijn. De consument bepaald de markt. Verkopers kunnen alleen verkopen als er kopers zijn. De verandering begint bij jezelf.

We hebben het zelf in de hand

Wij zijn verantwoordelijk voor de overproductie. En daarmee voor de verspilling

Ik ben geen milieu activiste en kan de wereld ook niet ‘redden’.Vleesconsumptie_Groene-voeding_yoga-leeuwarden_yoga-met-joska_gezonde-voeding_effect-kleuren-voeding

Het is echter wel mijn taak om meer bewustzijn te creëren. Bewustwording te activeren.
Om op die manier de wereld een klein stukje mooier te maken. Liefdevoller. Voor medemens én dier.

Mag ik jou uitnodigden je vleesconsumptie te verminderen?

Hiermee red je levens én draag je bij aan een langzamere vernietiging van de aarde én je lijf hoeft niet zoveel werk te verrichten voor de vertering. (Vlees verteren kost jouw lijf heel veel energie. Meer dan het oplevert.) Liever je gehele consumptie verminderen? Vasten heeft vele gezondheidsvoordelen. Daarbij zijn er veel verschillende manieren van vasten.

Win-win-win, right?
Het was nog nooit zo gemakkelijk om een held te zijn.😉😇

Hoe krijg je de nodige bouwstoffen toch binnen?

Eiwitten, ijzer, zink, vetten, vitamines B1, B6 en B12, vitamine D, ze zijn allemaal nodig en zitten allemaal in vlees.

Kies je ervoor minder of geen vlees te eten? Dan kost het extra aandacht om deze noodzakelijke bouwstoffen toch binnen te krijgen.

Voeding rijk aan eiwit zijn bonen (alle soorten, ook sojabonen), granen, peulvruchten als linzen en erwten. Ik heb het al eerder genoemd: noten en zaden. Maar ook groenten bevatten plantaardige eiwitten. Je ijzer haal je ook uit peulvruchten en ijzerrijke groenten zoals spinazie. Over het algemeen geld: eet gevarieerd en zoveel mogelijk plantaardig.

Je kunt ook altijd even een check-up laten doen. Ik kan je aanraden je waarden te meten met een simpele EMB bloedtest. Ikzelf heb goede ervaringen met orthomoleculair voedingsdeskundige Janet van Gezond met Janet. Gevestigd in Leeuwarden.

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou