Joska Marrit

Coronacrisis – Vertrouwen behouden – Muladhara Chakra

5-05-2020 | Leefstijl

De goede moed verliezen

Ook ik verlies de goede moed wel eens tijdens deze coronacrisis. Dan voel ik mij moedeloos, uitzichtloos ook. Net voor de crisis beëindigde ik mijn baan als ambulant hulpverlener om mij volledig te richten op het verzorgen van yogasessies. Als transformatiefase en voor een verdere verdieping ging ik op reis. Nadat ik de kundalini teacher training in India had afgerond verplaatste ik mijzelf naar een hostel in Rishikesh. De lockdown was toen al in vele landen. Zo ook in Nepal, waar ik naartoe zou gaan om het Anapurna circuit te lopen in het Himalaya gebergte. Dat dit op dit moment niet door kon gaan, vond ik stiekem heel fijn, omdat ik het gevoel had langer in India te behoren te blijven.

Enthousiast was ik, door de fantastische vibe die daar hangt (waarschijnlijk vanwege de Ganges en het Himalaya gebergte), om meer te leren, meer te ontvangen, mij verder te ontwikkelen. Dus de corona lockdown gaf mij deze mogelijkheid. Dacht ik. Want hoewel er op dat moment geen sprake was van corona maatregelen in India, werd het hele land een week later in een algehele lockdown gezet. Coronacrisis! Je kon niet meer over land reizen en sowieso niet meer naar buiten. Opgesloten in het hostel zat ik met zo’n 20 andere backpackers. Hierdoor moest ik noodgedwongen terug naar huis keren met de Franse ambassade. Zelfs eerder dan gepland. Dankbaar dat ik naar huis kón komen, maar niet blij om thuis te zijn. Moeilijk kan ik bevatten dat ik keuzes moet maken op basis van overmacht. Op basis van beperkte vrijheid.

Enfin, ik wijk uit… terug in Nederland en klaar om mijn nieuwe loopbaan verder uit te breiden. Zonder succes, want met de anderhalve meter afstand regel, sluiting van alle contactberoepen en nu alle kantoren vanuit eigen huis werken, kan ik niet verder met het verzorgen van yogasessies alsook niet meerdere klanten werven voor deze sessies.

Onzekerheid in de basis – Muladhara Chakra

Waar ik eerst alle vertrouwen had dat dit binnenkort weer anders zou worden, besef ik mij nu de harde realiteit dat dit waarschijnlijk nog wel een jaar, of twee jaar, kan duren. Mijn hele leven heb ik gewerkt, gestudeerd, mij ontwikkeld, ben ik bezig geweest. Nu ontvang ik een WW uitkering door deze coronacrisis. En wat hierna? Ik heb geen baan meer. Ik sta te popelen om yogasessies te geven, om mijn eigen bedrijf verder te ontwikkelen. Dat kan niet. Moedeloos word ik er soms van. Uitzichtloos ook. Ik verlies mijn vertrouwen soms. Dit heeft ook te maken met mijn muladhara chakra. Want vanwege de lockdown vervaagt het gevoel van veiligheid. En daarmee het gevoel van vertrouwen. De basis is onzeker geworden.

Vertrouwen hervinden. Muladhara chakra in balans. Manieren om te aarden

Bang zijn is niet helpend in deze situatie. Vertrouwen hervinden wel. Hoe kun je dat teweeg brengen? Door in deze tijd extra aandacht te besteden aan je muladhara chakra. Hoe doe je dit dan? Dit kan op verschillende manieren:

  • aarden door meditatie;
  • ‘LAM’ zingen als mantra (dit is het geluid verbonden met de muladhara chakra);
  • wandelen in de natuur (het liefst op blote voeten voor het échte contact met de aarde);
  • asanas (yogahoudingen) gericht op dit chakra als kleermakerszit, hurkzit, tadasana en boomhouding;
  • aardende asanas als sukhasana, diamand houding, held en kind houding;
  • het gebruik van edelstenen als robijn, granaat, hematiet, rookkwarts, onyx, zwarte toermalijn en obsidiaan;
  • het eten van rode groentes (muladhara chakra is verbonden met de kleur rood) als rode bieten, tomaten, aardbeien, appels, granaatappel.

Veel plezier met deze yogahoudingen. Met mediteren. Met wandelen.

Stay healthy = stay safe

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou