Joska Marrit

Verstillen met yoga en meditatie. Voor een langer en kwalitatief beter leven

29-07-2019 | Yoga leefstijl/ filosofie

Verstillen met yoga en meditatie

Vind stilte, leef langer

Yoga en meditatie voor een langer én kwalitatief beter leven

Yoga-Leeuwarden_Yoga-met-Joska_MediterenVerstillen met yoga en meditatie. We leven met ontzettend veel geluid om ons heen. We worden wakker van de wekker, luisteren naar de radio onderweg naar ons werk. Eenmaal daar hebben we 8 uur lang geluiden om ons heen. Bij thuiskomst kijken we tv. De hele dag hebben we constant geluiden om ons heen. Deze geluiden die we in overvloed ervaren, brengen ons lichaam in een staat van stress. Geluid – zelf op niveaus die geen gehoorschade aanrichten – veroorzaakt stress en is schadelijk voor mensen. Daarmee vermindert onze levenskwaliteit en kan het onze levensduur verkorten. Behoorlijk heftig toch?!

Stilte, aan de andere kant, kan enorme voordelen hebben. Stilte en gebrek aan afleiding.

Impact van geluid op ons brein

Nog even terug naar de impact van geluid op ons brein: uit onderzoek is gebleken dat blootstelling aan teveel lawaai een stressrespons ontwikkelt waarmee het lawaai genegeerd wordt. Maar onderzochten deden meer dan het negeren van schadelijke geluiden: ze negeren ook normale stimuli waar ze wel op moesten letten, zoals spraak. Vraag je je af waarom mensen tegenwoordig zoveel moeite hebben zich te focussen? We worden teveel blootgesteld aan lawaai en verschillende geluiden.

Maar er is goed nieuws: het brein herstelt mettertijd van een teveel aan geluid. Volgens de attentie respiratietheorie beginnen de beperkte cognitieve middelen van het brein zich te herstellen in een omgeving van lagere niveaus van zintuiglijke input. In feite laat het brein bij stilte zijn zintuiglijke waakzaamheid zakken en herstelt het iets van wat ‘verloren’ is gegaan door al dat lawaai.

Hoe kun je je brein helpen herstellen?

Het antwoord is simpel: door dagelijks tijd in stilte door te brengen. Dat betekent geen muziek, films, vrienden, gesprekken, telefoonjingles, enzovoort, zelfs al is het maar 30 tot 60 minuten per dag. Verstillen met yoga en meditatie.

Die stilte zou je brein niet alleen in staat stellen de cognitieve functies te herstellen, zoals creativiteit, maar het kan je ook de kans geven om je los te breken, te kalmeren en je met jezelf te verbinden, dichterbij je kern te komen.

Yoga en meditatie

Ben jij op zoek naar dingen zoals; meer rust in jezelf, het verhelpen van emotionele blokkeringen, een diepe verbinding met jezelf, meer zelfbewustzijn, een betere concentratie, minder gehechtheid en meer compassie, meer van het leven genieten? Geef jezelf het cadeau van het structureel beoefenen van yoga en meditatie. In het begin vergt het discipline – net zoals het eigen maken van alle nieuwe gewoontes – maar je bent het waard!

Start vandaag nog met het verlengen van jouw leven. Vindt de stilte in jezelf. Verbeter je cognitieve functies. Verbeter de kwaliteit van je leven. Leef vanuit je hart.

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou