Joska Marrit

Stoelyoga

8-08-2022 | Bedrijfsyoga, Yoga

Stoelyoga

Stoelyoga, je hoort het steeds vaker. Wat is precies stoelyoga? Waarom zou je het doen? Voor wie is het geschikt? Welke opties en mogelijkheden zijn er allemaal?

Stoelyoga

De eerste keer dat ik hiervan hoorde, dateert een jaar of vier geleden. Aan mensen met de ziekte Parkison werd stoelyoga gegeven in de dansruimte waar ik bedrijfsyoga lessen gaf. Interessant vond ik. Handig leek mij ook, voor mensen met minder bewegingsvrijheid, een mindere mate van vitaliteit of wat voor reden dan ook.

Voor wie is stoelyoga geschikt?

Waar deze yogavorm mij eerst vooral voor ouderen, mensen met bepaalde ziektes, handicaps, overgewicht, grootse pijnklachten, beperking in mobiliteit toepasbaar leek, merkte ik gaandeweg dat je met stoelyoga vele kanten op kan. En dat het geschikt is voor heel veel mensen.

Bedrijfsyoga stoel/deskyoga

Voor 2020 verzorgde ik alle lessen op locatie. Beginnend met het geven van de bedrijfsyogalessen online, kreeg ik meer bereik én er kwam een grotere behoefte aan zeer laagdrempelige yoga. Yoga waarbij geen fitheid, geen attributen zoals de yogamat, geen gemakkelijke kleding, etc bij nodig was. Yoga waaraan iedereen kon meedoen, en heel gemakkelijk via het beeldscherm.

Creativiteit

Met de grote mate van creativiteit die ik bezit, ging ik in mijn yogaruimte oefenen.

Welke stoel werkt het best? Een stoel:

  • met een platte zitting, waarbij je je voeten op de vloer kunt hebben en je knieën in lijn met je heupen (beste uitlijning, ook voor je gewrichten);
  • liefst zonder leuningen en zonder wielen (veiligheid en bewegingsvrijheid).

Welke houdingen kun je allemaal op de stoel doen?

Ik probeerde vele houdingen op de stoel en wat bleek? Vele van de zittende, maar zeker ook van de staande (zoals krijgerhoudingen) konden ook heel gemakkelijk op de stoel! Zelfs de Zonnegroet (reeks elkaar opvolgende bewegingen) is mogelijk op de stoel!

Waar ik aanvankelijk had verwacht stoelyoga redelijk saai te vinden, was dit dus helemaal niet zo, omdat ook in deze yogavorm eindeloos veel mogelijkheden zijn (ik heb veel vernieuwing nodig want ik ben snel verveeld ;-))

Verdieping

Na het laten stromen van mijn creativiteit en het bedenken van heel veel houdingen en sequences, verdiepte ik me nog meer door het kijken van video’s en het doorbladeren van een boek met foto’s en uitgeschreven yogaoefeningen.

Geen stoelyogales hetzelfde

Geen les is bij mij hetzelfde. Anderhalf jaar geef ik nu online bedrijfsyoga. We blijven niet altijd zitten op de stoel. Als je mij kent van mijn vinyasa flow yogalessen, weet je dat ik een grote voorliefde heb voor balanshoudingen. Ook tijdens de bedrijfsyoga vind ik dit een prachtige aanvulling in de lessen. Balanshoudingen helpen jou namelijk – naast de fysieke voordelen als meer stabiliteit, balans, sterkere enkels – met je focus. Concentratie, bewustzijn, in het hier en nu aanwezig zijn, balanshoudingen brengen jou dit. Erg helpend als je je op een (moeilijke) taak wilt focussen.

Met enige regelmaat gaan we dus ook staan. Met simpele oefeningen die je heel gemakkelijk achter je bureau kunt doen.

Hoe ziet een stoelyogales eruit?

Net als bij een andere yogavorm les, beginnen we de yogales met bewustwording, centrering. De adem is een groot onderdeel tijdens de hele stoelyogales. Verder komen aan bod:

  • Ademoefeningen (bewust van adem, ademhaling vertragen, tot rust komen of juist energie opwekken, energie kanaliseren)
  • Ontspanningsoefeningen (tot rust komen, bewustwording vergroten, mindfulness)
  • Rek- en strekoefeningen (meer mobiliteit, lenigheid, ruimte in lijf)
  • Oefeningen gericht op een toename van spierkracht
  • (Vaak) balanshoudingen (focus, stabiliteit, balans)
  • Korte oefeningen die je meekrijgt om gedurende de dag te kunnen doen

De bedrijfsyogalessen zijn gericht op het voorkomen-, herstellen- en wegnemen van werk gerelateerde klachten zoals rug-, nek- en schouderklachten, RSI, vermoeidheid en overspannenheid. Voor een verbeterde lichaamshouding, meer energie en mentale helderheid. Zo ook de stoel/desk yogalessen.

Niet alleen voor bedrijven

Overigens verzorg ik ook stoelyogalessen aan een groep dames in de leeftijd 60/85 jaar. En privélessen aan een man die een been mist. Zoals ik al vertelde; de mogelijkheden zijn eindeloos en volledig aanpasbaar aan ieder niveau/lichaam.

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou