Monkeymind
Herkenbaar? Zo’n druk, chaotisch hoofd. Gekmakend? Al die gedachtes over wat is, wat is geweest, nog komen gaat, die bijna continue dialoog. In de yoga filosofie wordt dit de monkeymind genoemd. Monkeymind?? Ja, de monkeymind is de term die wordt gebruikt voor die wervelwind aan gedachtes. Leuk om te weten, maar hoe kun je je monkeymind kalmeren? Want rust in je hoofd, je gedachten beheersen, dat klinkt toch als een verademing? Je kunt je monkeymind kalmeren door middel van meditatie. Wie op een grappige manier uitlegt wat de monkeymind is en hoe je deze kunt kalmeren met mediteren, is meneer Minquer Rinpoche. Geïnteresseerd? Je kunt de video hier bekijken.
Rust in je hoofd; beheers je gedachten
Onze hersenen zijn niet meer gewend om stil te zijn. We zijn continu bezig. Werk, smartphone, spelletjes, tv, gesprekken voeren, gedachten, muziek. Ons brein is overprikkeld. Onze hersenen werken continu op volle toeren.
Zodra we stil zijn vallen we in slaap. Ons brein is zo overprikkeld dat het meteen uitslaat zodra we stil zijn. Of juist niet. Velen van ons liggen nog uren wakker en te draaien, omdat het brein nog aan het verwerken is. Zodra we de stilte opzoeken komt er juist een wervelwind aan gedachten op. We beheersen onze gedachten niet, zij beheersen ons. Maar er is goed nieuws: je kunt jouw monkeymind kalmeren met meditatie. Het enige wat je ervoor nodig hebt is discipline. Het vergt namelijk oefening, resultaat bemerk je na een tijdje.
Monkeymind kalmeren met meditatie
Toen ik begon met mediteren kwam er iedere keer een wervelwind aan gedachten in me op. Na twee weken tweedaags mediteren (variërend van 5 minuten tot 45 min) schreef ik dit in mijn dagboek:
”Het begint eindelijk bij mij te landen, wat het in jezelf keren nou eigenlijk inhoudt. De yoga practice met je ogen dicht helpt mij om me op mezelf te richten. Ik vind geen stilte als ik in mezelf keer, contact probeer te maken met mezelf. Een hele wervelwind van gedachten komt in me op. Allemaal door elkaar. Maar dat is goed.
Om bij mezelf te komen moet ik eerst door al die gedachten heen. Het is normaal dat alle gedachten bij mij op komen. Want ik ben niet gewend om stil te zijn. Ik ben niet gewend om naar mezelf te luisteren. Eerst moet ik door alle gedachten heen, oefenen en oefenen met in mezelf keren, naar mezelf luisteren. Zodra ik door deze wervelwinden van gedachten heen kom, zal ik de stilte in mezelf kunnen vinden. Die wervelwind van gedachten is een soort muur tussen mij en de stilte.”
(d.d. 14-02-19)
Rusteloos brein
Zodra je zit en observeert, zie je hoe rusteloos je brein is. Als je het probeert te kalmeren, wordt het alleen maar erger. Maar, uiteindelijk word je kalm en ontstaat er ruimte om subtiele dingen te horen: dit is wanneer je intuïtie begint te bloesemen, je dingen duidelijker gaat zien en meer in het heden komt. Je brein neemt een stapje terug en je kan veel meer zien dan je daarvoor zag.
Meditatie en de stilte in jezelf vinden
Doordat ik ben blijven mediteren vond ik uiteindelijk de stilte in mezelf. Met deze stilte bedoel ik niet dat ik gedachteloos ben geworden. Nee, dat lijkt onmenselijk. Wat ik bedoel is dat de wervelwind verdwenen is. Dat gedachten net zo snel weer wegwaaien als dat ze komen aanwaaien. Ik mijn gedachten nu kan observeren zonder oordeel en er niet op inga. Dat ik de rust in mezelf heb gevonden.
Ik heb nu de keuze om naar deze plek – die binnenin ons allemaal zit te gaan; de vredige, kalme, rustige, stille plek. Wanneer ik maar wil en waar ik ook ben. Zelfs als ik aan het werk ben en voel dat ik wat overprikkeld raak, maak ik een reisje naar deze plek. Gewoon, in de keuken of op het toilet, even m’n ogen sluiten en mij concentreren op mijn houding en ademhaling. De oase van rust komt over mij heen waarna ik weer overzichtelijk en geconcentreerd mijn werk kan oppakken. Ik kan je vertellen, dat is ontzettend fijn!
Mediteren; effecten
Iedereen gun ik de wonderlijke effecten van mediteren. Die rust in je hoofd, die kalmte, die heldere geest, de orde in gedachten. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Mediteer jij al? En wat zijn jouw ervaringen hiermee? Ik ben er heel benieuwd naar!
Je monkeymind (rusteloos brein) beheersen door middel van yoga
Je kunt je monkeymind ook beheersen door middel van yogaoefeningen. Yin yoga is hiervoor uitermate geschikt, omdat deze manier van yoga erg meditatief is. Bij yin yoga zit je langer in je houdingen. Daarbij wordt je aandacht steeds teruggebracht naar je ademhaling en de gebieden waarop de houdingen effect hebben. Op deze manier heeft je monkeymind een taak, terwijl je ook geniet van rust in je hoofd.
Wil jij je monkeymind beheersen door middel van yoga? Of kijken wat yoga voor jou kan betekenen? Ik help jou hier graag bij. Neem contact met mij op over de mogelijkheden.
0 Comments