Joska Marrit

Papaya; de magische werking van deze heerlijke vrucht

27-01-2022 | Voeding

PAPAYA; JAAAAA !

Een grote JAAAAA bij PAPAYA ! Want o o o, wat kun je mij blij maken met deze heerlijke vrucht. Naast dat deze tropische vrucht ontzettend lekker is, heeft ze ook een magische werking op je lichaam. Deze vrucht is ontzettend goed voor je gezondheid! Wist je bijvoorbeeld dat papaya een reinigende werking heeft? Wat zijn dan deze papaya gezondheid voordelen? Papaya’s bevatten vele voedingsstoffen zoals vitamine en mineralen (vitamine a, vitamine b, vitamine c, vitamine d, kalium, magnesium, calcium, betacaroteen). Op zoek naar gezonde voeding? Papaya is the answer! Eet jezelf gezond met deze vrucht die je lichaam reinigt. Ontgiften kun je absoluut met papaya. Ik ga hier verder geen opsomming maken 😉 In dit blog lees je alle gezondheidsvoordelen (ook voor je huid!) van deze heerlijke, tropische, magische vrucht.

Papaya

Vind jij tropisch fruit ook zoveel lekkerder dan de welbekende 🍎 ?

papaya-gezondheid-voordelen_Groene-voeding_yoga-leeuwarden_yoga-met-joska_gezonde-voeding_effect-kleuren-voedingBij het zien van deze foto (header foto bovenaan blog), waande ik mij direct weer in Azië.
Reizende door Azië, voorzag ik mijzelf iedere dag opnieuw in mijn ‘daily coconut’. Het heerlijke zoete kokoswater, het vlees eruit lepelen met de stevige lepel die ik altijd bij mij droeg… ooohh, ik droom alweer helemaal weg 🤤🤤

Heerlijke vrucht, tropische vrucht

Naast de dagelijkse kokosnoot – waarvoor ik de perfecte adresjes vond (de ene noot is de andere niet 😉) – verwende ik mezelf dagelijks met heerlijk fruit zoals mango en papaya. Een heerlijke, tropische vrucht waarbij ik mijn vingers aflikte (helemaal als de papaya mega rijp was 😉).

Waarom zo verknocht aan papaya?

Papaya behoort in het rijtje van gezonde voeding

Als jij de meeste van jouw benodigde voedingsstoffen – net zoals mij – uit je voeding wilt halen, ben je met papaya goed bezig. Met deze vrucht eet je jezelf gezond. Wat zijn dan precies die papaya gezondheid voordelen?

Papaya gezondheid voordelen

Deze vrucht bevat namelijk ontzettend veel vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat het voedingsstoffen zoals betacaroteen. Betacaroteen behoort tot de bioactieve stoffen en hoort bij de carotenoïden. Je hebt dit nodig voor het behoud van een goede weerstand. Betacaroteen wordt namelijk omgezet in pro-vitamine A. Hierdoor draagt het bij aan die goede weerstand en bij de ontwikkeling van de groei. Betacaroteen zorgt daarnaast voor de aanmaak van testosteron en oestrogeen (hierover later meer). Het is ook nog eens van belang voor een gezonde huid, slijmvliezen, het haar, de tanden en botten en je ogen. Naast de omzetting in pro-vitamine A speelt betacaroteen een rol als antioxidant, bij het afweersysteem en in celcommunicatie. Bron: Voedingscentrum

Vitaminen: vitamine a, vitamine b, vitamine c, vitamine d

Zoals eerder beschreven is papaya een ware vitaminebom. Hop, weer zo’n natuurlijke booster, heerlijk! Welke vitaminen bevat papaya? Vitamine A, B, C, D & E. Waarom hebben wij deze vitaminen nodig?

Vitamine A en C dragen bij aan een sterk immuunsysteem = betere weerbaarheid tegen virussen. Daarbij helpen ze bepaalde ziekten voorkomen: huidproblemen, dof haar, nachtblindheid, chronische infecties.

B-vitamines (B1, B2 en B3) reguleren het zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel.

Vitamine D hebben wij nodig om calcium, kalk (hoe je het wilt noemen) uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is noodzakelijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Vitamine E in papaja zorgt voor gezonde cellen en heeft een antioxiderende en ontstekende werking.

Mineralen: kalium, magnesium, calcium

Naast vitaminen bevat papaya belangrijke mineralen, namelijk: kalium, magnesium en calcium. Waar dienen deze mineralen voor?

Vitamine D was immers al nodig om calcium uit voeding te halen voor sterke botten, spieren en je immuunsysteem. Papaya zelf bevat ook calcium.

”Kalium regelt samen met chloride en natrium de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Ook zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Kalium verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk.” (Bron: Voedingscentrum)

Magnesium speelt een belangrijke rol bij ontstekingsprocessen en is een onmisbaar mineraal voor vele processen in het lichaam, zoals het omzetten van voeding in energie. Magnesium draagt tevens bij aan een goede gezondheid van de hersenen, een gezond slaap-waak ritme, het functioneren van je (skelet)spieren, gezonde hart- en bloedvaten en gezonde botten.

Spijsvertering, metabolisme, obstipatie, darmzweren, maagproblemen oplossen, lichaam reinigen, ontgiften

Papaya is heel goed voor je spijsvertering! Voor jouw metabolisme dus. Hoe dat dan? Papaya bevat papaïne. Dit is een enzym waarvan bekend is dat het je spijsvertering verbetert omdat het je eten makkelijker afbreekt. Ze werpt vooral haar vruchten af (haha) als je haar na een (te) zware maaltijd eet. Een opgeblazen buik verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Met papaya in je voedingspatroon, los je bijna ieder maagprobleem op. Obstipatie? Papaya is the answer. Koliek of maagkrampen? Papaya! Darmzweren? Papaya! De vrucht verbetert de darmtransit vanwege haar laxerende werking (lekker detoxend dus). Ze reinigt hiermee je lichaam en ontdoet jouw prachtige lijf van gifstoffen (die zich soms jarenlang ophopen). Teveel eten = ontsteken. Je lichaam slaat gifstoffen – ‘ama’ in de Ayurvedische gezondheidsleer – op om ze op een later tijdstip af te breken. Omdat wij vaak te veel en te vaak eten, hopen al deze gifstoffen zich op en is er geen later. Later heeft je lichaam namelijk weer nieuwe voedingsstoffen – en gifstoffen – te verwerken. You get my point? Daarom is vasten (in welke vorm dan ook) zo goed voor je. Meer leren over de gezondheidsvoordelen van vasten? Vasten is alleen goed te doen als je de manier vind die bij jou past. Dan is het namelijk gemakkelijk(er) vol te houden, ofwel te implementeren in jouw leefstijl. Dé manier van vasten vinden die bij jou past?

Er wordt zelfs gezegd dat papaya het risico op maagkanker kan verminderen. Better safe then sorry, right? Ook reinigt deze pracht vrucht jouw lever. Altijd welkom.

Gezonde huid door papaya

Een mooie en gezonde huid, wie wil dit niet? Waarom draagt papaya hieraan bij? Ten eerste omdat de vrucht bètacaroteen bevat. Betacaroteen beschermt de huid tegen UV schade. Daarnaast bevat papaya nicotinezuur. Dit zuur beschermt je haar en huid. Daarnaast gaat papaya huidveroudering tegen, kalmeert het je huid, verwijdert dode huidcellen én bestrijdt ze zelfs acne. Hoppa, een lekker huidmaskertje van maken dus! Smeren maar! Voor een glanzende, gezonde, zachte, hydraterende huid.

papaya-gezondheid-voordelen_YogaLeeuwarden_Papaya_Ayurveda_GezondeVoeding_GezondeLifestyle_YogaMetJoska_oranje-voeding_vasten

Speciaal voor vrouwen: Vrouwelijke cyclus, menstruatiecyclus, folliculaire fase

In je Folliculaire fase, de lente fase van je cyclus, heb je bètacaroteen nodig. Waarom? Omdat deze stof goed is voor de vloeistof rondom het eiblaasje (follikel). Papaya bevat deze stof 😊 Je kunt dus volop genieten van deze vrucht tijdens dit ‘seizoen’ van je menstruatiecyclus. Spinazie, boerenkool en gele en oranje voeding: worteltjes, zoete aardappel, paprika, pompoen, etc. bevatten ook bètacaroteen. Nog wat voedingsadvies voor tijdens je folliculaire fase:

  • Licht eten, frisse gerechten, veel groenten
  • Veel verschillende verse groentes: broccoli, wortel, avocado (ook goed voor je baarmoeder), courgette
  • Witte eiwitten: plantaardig, zo’n 70gram per dag: soja, boekweit, quinoa, hennep, noten en zaden, linzen, haver
  • Vitamine E (voor de vloeistof rondom het eiblaasje (follikel): amandelen, zonnebloempitten, groene bladgroenten, avocado, olijfolie, zoete aardappel
  • Vitamine D (voor de vloeistof rondom het eiblaasje (follikel): vette vis en schelpdieren, eigeel en paddenstoelen

Papaya zaden, eten?

Eet de zaden van de papaya nooit! Ze schijnen je buikpijn te geven en je hartslag te vertragen, waardoor je hart zelfs helemaal kan stoppen met kloppen. Puur gif dus.

Een ritje papaya gezondheid voordelen?

Opgesomd voor jou in het blog van Healty-food-near-me

Weten wat er met je lijf gebeurd als je dagelijks papaya eet?

Lees het uit de hand van Holistik expert Evelyn van Hasselt. Geinig weetje: zij vind deze vrucht geen eens lekker maar eet haar wel iedere dag.

Meer lezen over voeding?

Welke werkzame voedingsstoffen zitten er in de verschillende kleuren voedingsmiddelen? Je leest er alles over in ‘De kracht van regenboogvoedsel’ -> Eet alle kleuren van de regenboog 😊

De kracht van regenboog voedsel

Welke voeding eet je tijdens je menstruele fase?

https://yogametjoska.nl/yoga-tijdens-menstruatie-voeding-menstruatie/

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou