Joska Marrit

Omgaan met Sociaal Media. Hoe voorkom je overprikkeling?

23-07-2021 | Leefstijl

Sociaal media. We hebben het bijna allemaal en er zijn vele vormen van. WhatsApp, Facebook, Instagram, LinkedIn, Tiktok, etc. Je kent ze vast allemaal en bent waarschijnlijk actief op een aantal. Hartstikke leuk maar het brengt ook keerzijdes met zich mee. Nadelige effecten van sociaal media (en hierop erg actief zijn), zijn bijvoorbeeld overprikkeling, verminderde concentratie, vergeetachtigheid. Effecten waar we over het algemeen niet heel blij van worden. Soms kan het zelfs verder gaan en kun je te kampen krijgen met stress, slapeloze nachten, misschien zelfs hartkloppingen. Hoe voorkom je overprikkeling? Op welke manier kun je prettiger omgaan met sociaal media? Je telefoon op vliegtuigstand? Als dit vragen zijn die voor jou van toepassing zijn, ben je in dit blog aan het juiste adres, het wordt hier allemaal besproken. Ben je bijvoorbeeld bekend met de frequenties van de hersenen? Ken je de alfa-staat? Ook dit komt in dit blog aan bod. 😊

Omgaan met sociaal media

Hoe kun je ervoor zorgen dat het leuk blijft en bij te houden is? Kun je een balans vinden in online en offline zijn? Een mooie middenweg waarin je én actief blijft én jezelf er niet in verliest, zou dat niet fantastisch zijn?

Nadelige effecten van sociaal media

Een balans vinden in online en offline zijn

Er zijn periodes dat ik mij een stuk socialer voel en veel nieuwe contacten opdoe. Bijna vanzelfsprekend ga ik hierdoor een stuk meer appen. Hartstikke leuk, echter merk ik dat ik daardoor weer heel overprikkeld raak. De monkeymind 🤯 staat continu aan zeg maar. Monkeymind 🤯? 

Hierdoor functioneer ik minder goed; ik sta meer te stuiteren dan dat ik daadwerkelijk dingen op papier krijg. Altijd ben ik hiervoor al zwaar gevoelig geweest (een effect van mijn ADD) en is sociaal media het eerste wat ik schrap in mijn dagelijks leven. Echter krijg ik ook veel positieve energie door sociaal media + voor mijn bedrijf is het goed om hierop zichtbaar te zijn. Zoekende ben ik dan ook naar hoe ik beter kan omgaan met sociaal media.

omgaan-met-sociaal-media_Yoga met Joska, Yoga op het strand, Thailand Lord of the dance pose

Hoe voorkom je overprikkeling?

⚖️ ‘’Hoe krijg ik dit in balans?’’ Is al jaren de vraag waarmee ik – met ups en downs – worstel. Hoe kan ik beter leren omgaan met sociaal media? De uitprobeer-fase begon. Een bepaald moment in de week bleek niet te werken. Ik had bijvoorbeeld ingesteld dat ik iedere dag om 16 uur ging reageren. Geen succes. Daarbij was ik mijn bedrijf aan het opstarten waardoor ik natuurlijk wel bereikbaar behoor te zijn. Vandaar dat ik aan het experimenteren ben gegaan met offline zijn.

Telefoon op vliegtuigstand

📴 Ik begon met mijn telefoon van 20 tot 11 uur op vliegtuigstand te hebben. Ik moet eerlijk bekennen dat dit best heel onwennig voelde. Bij het bewust zijn van deze onwennigheid kwam ik erachter dat ik toch wel heel verslaafd ben aan mijn telefoon. Dit tijdsbestek was net iets te lang voor mij, waardoor ik het heb aangepast en naar van 20 en 10 uur op vliegtuigstand.

🧘‍♀️ Na een aantal dagen bemerkte ik het verschil: ik begon de ochtenden een stuk rustiger, helder en ontzettend productief. Zodra ik mijn telefoon om 10 uur aanzette, kwamen direct alle prikkels binnen en werd ik drukker, licht chaotisch.

❓Hoe is dit verklaarbaar?❓
Allereerst door de prikkels van sociaal media maar het heeft ook te maken met de staat van je hersenen. Op welke frequentie jouw hersenen zich bevinden.

Alfa staat, een lage frequentie

🧘‍♀️ Wanneer je relaxed bent maken je hersenen een lage frequentie; ongeveer 7 tot 14 Hz. Dit heet de alfa-staat. De alfa-staat is een feel good state of mind: je bent ontspannen doch alert. In deze staat kun je informatie en prikkels het best opnemen en verwerken en ben je op je creatiefst. De alfa-staat is de poort naar de diepere staten van je bewustzijn. In deze staat kun je optimaal gebruikmaken van beide hersenhelften, terwijl je je mega goed kunt concentreren op één ding. Het beste is om ‘s ochtends meteen als je wakker wordt je alfa-staat te activeren. Zodoende begin je je dag rustig en geconcentreerd.

Beta, Theta, Delta en Gamma staat

Naast de alfa-staat heb je nog vier staten die niet heel veel te maken hebben met dit blog maar ik wel even kort kan benoemen, namelijk;

 • De Beta-staat/frequentie
  14-40 Hz. Dit is de staat waarin je redeneert, discussieert, besluiten neemt en je aandacht vooral op de buitenwereld hebt gericht.
 • De Theta-staat/frequentie
  4-7 Hz. Een ontspannende staat waarin je hersengolven afremmen totdat je gaat slapen. Het is eigenlijk de staat tussen slapen en waken. Misschien ken je het wel; het is de staat die we bereiken tijdens meditatie maar ook tijdens massage, shiatsu en hypnose.
  Theta-staat roept creativiteit en vergeten herinneringen op.
 • De Delta-staat/frequentie
  0,5-4 Hz. Dit is de staat waarin we in diepe slaap zijn. Hierin herstelt ons lichaam en onze geest. Zeer belangrijk om energiek je dagen door te komen.
 • De Gamma staat/frequentie
  40-70 Hz. In deze staat sta je het meest in contact met je hogere bewustzijn: voorkennis en heldere inzichten.

Omgaan-met-sociaal-media_Yoga-Leeuwarden_Stilte_De-natuur-in_Yoga-met-Joska

Hoe ga jij om met de overprikkeling van sociaal media?

Ik denk dat velen met mij worstelen met dit sociaal media en overprikkeld worden dilemma. Je wilt zichtbaar en bereikbaar zijn maar je wilt ook je rust behouden en niet al je energie verbruiken aan sociaal media. Hoe ga jij hiermee om? Daarna ben ik erg benieuwd dus laat het me weten! 😊

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou