Joska Marrit

Gezond en mooi haar! Mijn zoektocht naar de juiste natuurlijke, ecologische, veganistische shampoo

4-03-2021 | Leefstijl

Afgelopen zomer schreef ik dit blog, zonder einde. Nu heb ik het stuk eindelijk kunnen afschrijven 🙂 Yes! De zoektocht, met name het resultaat, deel ik graag met jou. Zodat ook jij jouw haar gezonder en mooier kunt maken.

Roos in je haar, of huidschilfers. Een droge hoofdhuid

Altijd die roos in mijn haar. Iedere keer na het haren wassen met mijn vingertoppen over mijn hoofdhuid warren en alle schilfertjes eruit zien vallen alsof er een grote sneeuwstorm gaande is. Dan nog de extreme haaruitval. De plukken haar die ik, iedere keer als ik met mijn vingers door mijn haren ga, in mijn handen vind. Al heel wat pruiken had ik hiermee kunnen fabriceren.

Haaruitval, oh nee!!

Nu is mijn haar van nature al dun, dus van al deze plukken extra haaruitval wordt ik niet heel blij. De kapper (verschillende zelfs!) beweren bij hoog en bij laag dat ik een gezond bosje haar op mijn hoofd heb. Vanwaar dan deze haaruitval en bulten schilfers op mijn hoofdhuid? Een vriend wees mij eens op cafeïne shampoo. Dit reduceerde het haaruitval, maar stopte het niet volledig. Gezien dit wel prijzig is, niet de optimale optie voor mij. Een andere vriend wees mij erop dat anti-roos-shampoo juist roos veroorzaakt. Tevens opperde hij dat er heel veel schadelijke stoffen in reguliere shampoos zitten.

Hoe kan dat dan? Ik leef toch gezond, eet gezond, krijg alle voedingstoffen binnen die ik nodig heb, beweeg voldoende, doe zelfs aan koude training (warm water droogt je huid en haar uit).

Het onderzoek naar de juiste, natuurlijke, ecologische, veganistische shampoo begon…

Eerst probeerde ik shampoo met cafeïne. Hierdoor had ik minder last van haaruitval maar de roos, of huidschilfers bleef. In alle shampoos zitten toegevoegde ingrediënten die er onder andere voor zorgen dat jouw hoofdhuid uitdroogt. Juist niet wat je wil omdat dit huidschilfers en haaruitval veroorzaakt.

Ayurveda lifestyle

Om volgens ayurvedische richtlijnen, de ware yogi leefstijl, of als totaal ecologisch biologisch verantwoorde vegan te leven, ontkom je er niet aan vermogend te moeten zijn. Dit huist ietwat tegen mijn duurzame (lees in dit geval: zuinige) leefstijl in, dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Wat nou als ik het zelf kan maken met ingrediënten uit de natuur of huis-tuin-en-keuken-middelen?

Shampoo maken van natuurlijke ingrediënten en/of huis-tuin-en-keuken-middelen

Ik begon op het net te surfen en kwam op diverse mogelijkheden uit zoals baking soda, zuiveringszout, citroensap, appelazijn, ei, bier, zelfs olijfolie kwam ik tegen. Daar wordt je haar pas vet van dacht ik. Anyway, dit alles wekte mijn interesse niet en heb ik niet uitgeprobeerd.

Ingrediënten uit de natuur voor een natuurlijke shampoo

Aan de slag met planten!

Ik vond een aantal recepten waarvan deze Rozemarijn en Brandnetel variant van Gezonder Leven mij het meest geschikt leek. Een aantal keer heb ik de shampoo gemaakt, met een paar kleine variaties qua ingrediënten.

Welke variaties waren dat dan? Ik heb peterselie, salie, tijm en kamille toegevoegd vanwege hun verschillende goede werkingen.

Is deze shampoo van planten en kruiden duurzaam? Welke geur geeft deze plantenshampoo af?

Mijn eigen gefabriceerde shampoo ruikt in eerste instantie naar spinazie. Een vreemde geur voor een shampoo, maar zeker niet onaangenaam. Na een paar dagen echter, verandert deze geur in een licht bedorven grasgeur. Hierom is de shampoo voor mij totaal niet duurzaam, want om niet te verspillen kan ik alleen een heel kleine hoeveelheid maken; voor twee wasbeurten, een week mijn haar wassen om precies te zijn. Qua tijd en energie kan dit niet uit.

Resultaat huisgemaakte plantenshampoo

Daarbij heb ik de shampoo drie maanden gebruikt, maar bleef mijn haar vettig. Zelfs, na het wassen is het vetter dan daarvoor. Geen vet haar willen hebben is de hoofdreden waarom ik mijn haar was. Ook de roos en het haaruitval vermindert niet. Eigenlijk merk ik totaal geen shampoo effect van mijn brouwsel.

Vegan shampoobar zonder plastic

Dan maar naar de drogist voor een – heel prijzige – vegan shampoobar zonder plastic. Ook deze werkt niet naar behoren: nog steeds heb ik overmatig haaruitval en roos.
Zoals aan het begin van dit blog… Afgelopen zomer schreef ik dit blog, zonder einde.

Veganistische shampoobar van ZaailingenNatuurlijke-ecologische-veganistische-shampoo_yoga-met-joska_joga-met-joska

Voor mijn verjaardag in oktober kreeg ik deze shampoobar van Zaailingen van vriendinnen. Nu we een paar maanden verder zijn is mijn haaruitval minimaal (gewoon normaal), is mijn haarbos zichtbaar voller en daarbij een heel stuk gegroeid. Het voelt gezond en ik hoef het niet meer te borstelen; het is klitvrij. Ik ben zo blij met deze shampoobar dat ik hem al voor vele mensen heb mogen bestellen. Iedere keer weer is het een cadeautje om binnen te krijgen. De liefde en zorgvuldigheid waarmee het is gefabriceerd en ingepakt straalt ervan af.

De shampoobar is volledig handgemaakt en veganistisch. Palmolie is vermeden; ook nog goed voor het milieu!

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou