Minimaliseren. Het word steeds belangrijker. De noodzaak om te ‘ontspullen’ en minder te consumeren is steeds groter. Het verlangen evenals.
Dit blog gaat over minimaliseren. Het weglaten van overbodigheid. Minimaliseren van wat jij consumeert en om je heen verzamelt. Want jij bent slaaf van alles wat jij bezit (dat klinkt heftig, I know, maar denk er maar eens over na). Hoe meer spullen je bezit, hoe meer je hebt om op te letten. Hoe meer je hebt om te beschermen, hoe minder vrij je bent. Want dit beperkt jouw vrijheid. Terwijl we juist zo vrijuit mogelijk willen leven, zo min mogelijk slaafs zijn.
Minimaliseren heeft niet als enige doel vrijheid creëren. Het is ook een manier om bewust te leven. Duurzaam te leven. Om de aarde – en daarmee al het leven op onze planeet – te beschermen.
Minimaliseren qua spullen
Heb jij echt die nieuwe trui, schoenen, fiets, telefoon nodig? Of laat de maatschappij jou dit denken? Voor de consumptiemaatschappij waarin wij leven is het noodzakelijk dat jij steeds nieuwe goederen koopt. Maar heb jij het daadwerkelijk nodig? Of heb je al een overvloed? Gebruik je echt alles wat je bezit? Draag jij al jouw kleding?
Zelf heb ik grote moeite met het wegdoen van spullen. Ik kan heel moeilijk tegen verspilling en vind alles zonde om weg te gooien. En dat is het ook, want de spullen zijn nog goed. Toch heb ik een overvloed aan spullen. Lang niet alles gebruik ik. Bij iedere verhuizing moet ik alles weer inpakken en meeslepen. Van het zotte natuurlijk. Mijn bezittingen bezitten mij. Lang ben ik op reis geweest met het hoognodige in mijn backpack. En dit was prima! Er zijn geen spullen die ik heb gemist. Ik kreeg steeds meer de drang om mijn overbodige spullen weg te doen. Op te ruimen. Te minimaliseren. Te leven met spullen die echt nut hebben. Daarom heb ik, inmiddels alweer twee jaar geleden, al mijn overbodige spullen (50 verhuisdozen vol!!) verkocht op de rommelmarkt en gedoneerd aan een opvanghuis. Wat een ruimte! Wat een rust!
Minimaliseren in consumptie
De voedingsindustrie, de consumptiemaatschappij, maakt ons wijs dat we drie maaltijden per dag moeten eten plus de nodige tussendoortjes. Want dat zou gezond voor ons zijn. Maar er zijn genoeg (gezondheids-)goeroes, wetenschappers, enzovoorts, die vertellen dat we lang niet zoveel eten nodig hebben? Sterker nog: dat het slecht en zeer ongezond is voor ons lichaam. En voor onze geest. “Wat? Dat geloof ik niet!” Begrijpelijke reactie, maar hieronder de uitleg waarom het over-consumeren van voedsel ongezond is.
Oertijd
Evolutionair gezien is ons lichaam erop berust tijden zonder voedsel te zitten. In de tijd dat we nog jagers en verzamelaars waren, voorzagen wij ons lichaam van voedsel, waarna het een poos kon duren voordat we ons lichaam opnieuw konden voeden.
Tijdens deze periodes van vasten vond er een metabole verschuiving in het lichaam plaats naar lipolyse en oxidatie van vetzuren. Het lichaam verschuift van groei en reproductie naar onderhoud, recycling en reparatie om het voortbestaan van de cellen te verbeteren. Cellen vernieuwen! Dit mechanisme hielp overleven in tijden van schaarste.
In onze huidige maatschappij echter, is voeding ruimschoots en continu aanwezig.
Door de jaren heen zijn we teveel en te vaak gaan eten. Deze overvloed is evolutionair gezien nieuw voor ons lichaam en ons lichaam is hierop niet gebouwd, waardoor deze overvloed van voedsel juist ongezond voor ons is.
Lees hier het artikel over de vele gezondheidsvoordelen van (structureel) vasten. Hierin staat onder andere beschreven waarom vasten goed is voor de hersenen en het tegengaan van ziektes. Over de verschillende manieren van vasten ga ik in in dit blog.
Duurzaam en bewust leven
Duurzaam leven is belangrijk als je bewust wilt leven. Wees je bewust van de dingen die je consumeert. Probeer zo veel mogelijk dingen te consumeren die geen schade toebrengen aan de planeet en andere mensen. Doe je best om kleine veranderingen te maken naar een duurzame leefstijl. Bedenk je wat er allemaal voor nodig is geweest om jou dat shirt te laten kopen……..
Je denkt misschien dat jouw handelen een speld in een hooiberg is en dat het er niet toe doet… dit is niet waar. Jij bent belangrijk en wat jij doet in de wereld eveneens. Duurzaamheid begint bij het individu.
0 Comments