Joska Marrit

Leven in harmonie met de seizoenen: Lente

30-04-2020 | Leefstijl, Yoga leefstijl/ filosofie

Al twee maanden hebben we te maken met de lockdown vanwege corona. Het is niet altijd makkelijk om de goede moed erin te houden. Wat kan helpen? Voor mezelf is dat tijdelijke doelen stellen. Leven in periodes, in harmonie met de seizoenen.

Lente: Houtelement & Lever- en galblaasmeridianen

Nu is het lente… In de lente staat onze lever centraal. Onze lever is gekoppeld aan het houtelement. Het houtelement is de kracht die ervoor zorgt dat het leven vooruit gaat. De kracht die groei en verandering brengt. De lente resoneert met de lever- en galblaasenergie. Vanzelfsprekend staan de lever- en galblaasmeridianen in deze periode centraal. De emotie die bij de lente hoort is woede. Een disfunctie in de energie van deze organen en het houtelement kan zich uiten in boosheid, irritatie of depressie.

Van Yin naar Yang

In de lente zijn we meer naar buiten gericht, in de lente komen we uit de zware yin periode en gaan we langzaamaan naar een yang periode. We gaan van Kapha (‘’bijeenhouden’’, rust) naar Pitta (‘’verwarmen’’, energie). Dit houdt in dat we meer energie krijgen. De lente is de tijd van handelen en uitvoeren. Onze creativiteit kan ontpoppen, we kunnen de ideeën en plannen die we in de winter hebben bedacht nu zichtbaar maken en vormgeven. De lente is de tijd van ontplooiing, ontdekken en groeien. Het is een nieuw begin waarin we fysiek en geestelijk alles weer kunnen laten stromen. Echter is er een periode van lockdown, hoe komen we hier dan toe?

Opladen in de natuur

In Nederland mogen we nog naar buiten en de natuur staat in volle bloei. De natuur opzoeken kan helpen om te kalmeren, te verstillen, te reflecteren. Maar ook kun je heel goed OPLADEN in de natuur. Snuif de frisse lucht op tijdens een fijne wandeling en bekijk alle pracht om je heen. Gegarandeerd dat jij je na deze wandeling stukken beter voelt!

Wat wil jij dit seizoen, of zelfs deze maand, bereiken?YogaLeeuwarden_YogametJoska_Prinsentuin_Natuur_Sunset_seizoenen-lente_houtelement

 

Mijn doelen voor mei zijn:

  1. Doorgaan met mijn dagelijkse wandeling in de natuur.
  2. Verdieping in voedsel met betrekking tot onze organen. Omdat ik nóg wat liever wil zijn voor mijn organen. Iets terug wil doen voor alles wat zij voor mij doen.
  3. Deze maand zal ik extra goed zorgen voor mijn lever. Nu drink ik normaal niet veel, maar deze maand laat ik de alcohol helemaal staan.
  4. Daarnaast ga ik eindelijk verder met vasten. Vorig jaar heb ik een aantal fastings gedaan en dit voelde heel erg goed. Echter door allerlei redenen, voornamelijk door de drukte van alledag, is dit hele plan erbij in geschoten. Vanaf mei pak ik dit weer op en dit keer structureel. Voor mij persoonlijk betekent dit iedere maandag vastdag. Zondag pre-fast-day en dinsdag after-fast-day.

Ben heel benieuwd naar jouw doel(en). Of naar hoe jij met de lockdown omgaat. Let me know!

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou

Gratis E-book

‘’IJSpiratie: kennismaking met koude-training’’

Online programma Koude-training (koud douchen) & Yoga
Gratis E-book Yoga

Vul je naam en e-mailadres is om de download voor het gratis E-book ''Yoga'' te ontvangen.

Gratis E-book IJSpiratieKennismaking met Koude-training

Vul je naam en e-mailadres is om de download voor het gratis E-book ''IJSpiratie; kennismaking met koude-training'' te ontvangen.

×