Joska Marrit

Leven met de seizoenen: Zomer

22-06-2020 | Ayurveda en andere oosterse geneeswijzen, Yoga leefstijl/ filosofie

Zomer! YAY! Tijd om (nog meer) naar buiten te gaan! In de lente beginnen we met naar buiten keren. We komen uit de zware yin periode (winter) en gaan langzaamaan naar een yang periode. Van alle seizoenen is de zomer het meest yang: de natuur staat in volle bloei, de dagen hebben lang zonlicht en zijn daardoor lang, het is (meestal) warm. In de zomer staan ons hart en onze dunne darm centraal. Deze organen zijn gekoppeld aan het vuurelement. Het vuur van passie, bezieling, verbinding en liefde. Het vuurelement vertegenwoordigt overvloed.

YogaLeeuwarden_YogametJoska_Zonnebloemen_Zomer

Ons hart staat voor gevoel, het diepste, meest wezenlijke gevoel. Het staat voor liefde en haar keerzijde: de pijn van niet-gezien, niet-gekend, niet-verstaan of verkeerd begrepen worden. Het is de poort naar onze ziel. De dunne darm is verantwoordelijk voor het verteren van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen. Bij een goed functionerende dunne darm is er een optimale opname van voedingsstoffen. De zomer is volop Pitta (‘verwarmen’). We bruisen, zijn actief, uitbundig en vrij. De vrijheid die we voelen heeft te maken met het ademen van onze huid: we dragen minder kleding.

Verstoringen in het vuurelement

De bijbehorende emotie bij de zomer en het vuurelement is vreugde. Wanneer je een gezond vuurelement hebt, ben je verbonden met jezelf en het leven om jou heen. Je straalt van binnenuit. Jij en de mensen om jou heen voelen zich gekoesterd, gezien en verwarmd. Je hormoonsysteem is in balans en je hart- en bloedvaten zijn in goede conditie. Yin en Yang zijn in balans. Je bent in evenwicht en harmonieus. Je geniet een goede nachtrust. Als het vuurelement verstoord is komen negatieve emoties naar boven, voortkomend uit extreem ego-gedrag. Denk aan wreedheid, waanzin, arrogantie, machtswellust, geweld. Bij een verstoord vuurelement is de persoonlijkheid gericht op macht en materiële zaken. Dit zorgt ervoor dat er veel minder ruimte is voor liefde.

Oorzaken van een verstoord vuurelement

Mogelijke oorzaken van een verstoring in het vuurelement zijn je niet goed genoeg voelen of niet gewaardeerd voelen, langdurige heftige emoties, een verstoorde balans tussen Yin en Yang (door de toename van energie onvoldoende rust nemen).

Hoe houd je je vuurelement gezond?

In de zomer is het extra belangrijk wat Yin toe te passen in je leven. Teveel Yang kan vermoeid maken. Zorg voor een goede balans tussen Yin en Yang (= neem tijdig rust). Deze heerlijke yin yoga sessie voor de zomer is ideaal om wat yin in deze yang periode te brengen. Zo blijf je in balans. Zorg voor voldoende vitamine D. Vitamine D wordt door je huid opgenomen door de zon. Relax iedere dag een kwartiertje in de zon en je voelt je stukken beter! Fijne zomer toegewenst!

YogaLeeuwarden_YogametJoska_Zomer_Vrijheid

Voed jouw ziel door:

  • Naar buiten te treden; zoek vooral het water op voor verkoeling en een gebalanceerd vuurelement. En de natuur voor een fijne wandeling;
  • Dingen te doen die jou enthousiast maken, die jouw hart vullen met vreugde;
  • Te doen wat je ingegeven wordt; volg jouw zielsverlangen. Als je doet wat je leuk vindt, trek je dit ook aan. Om meer liefde te ontvangen, begin je met het geven van liefde aan jezelf en aan anderen.
  • Je hart te openen. Zoek mensen op van wie je houdt om liefde te ontvangen. Zo kun je ook direct liefde geven.

Voedingsadvies voor de zomer, de vuurenergie, balans tussen Yin en Yang

  • Drink veel water. Water balanceert de vuurenergie.
  • Eet niet te laat op de dag. Voeding geeft energie en een goede nachtrust is van belang tijdens de zomer. Zorg ervoor dat je met een lege maag je bed induikt.
  • Eet tomaten. Tomaten ondersteunen de balans in de vuurenergie vanwege hun rode kleur. Ze zitten vol met lycopeen, niacine, foliumzuur en vitamine A, B6 en C. Daarbij ondersteunen ze bij het verminderen van hart- en vaatziektes, het bestrijden van ontstekingen, het voorkomen van kanker en het voorkomen van schade aan de cellen. Eet je ze met wat olijfolie (of een andere soort vet), dan worden de voedingsstoffen beter opgenomen.
  • Eet bittere producten. Bitter is de smaak die bij het hart en het vuurelement hoort. Tevens werkt het verkoelend. Rucola, witlof, andijvie, spinazie, spruitjes, andere kolen, kamille, paardenbloem en dragon zijn voorbeelden van bittere producten.
  • Beperk je koffie inname. Koffie verwarmt en droogt je lichaam uit, juist nu je in deze tijd wel wat meer verkoeling en verfrissing kunt gebruiken. Kies liever voor kruidenthee en water (met een smaakje door natuurlijke producten als komkommer).

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou