Joska Marrit

Kundalini Yoga: je hart openen en vergeven

30-07-2021 | Leefstijl, Yoga leefstijl/ filosofie

Kundalini yoga vind ik soms meer weghebben van therapie dan van yoga. Het gaat diep. Je komt jezelf absoluut tegen. Dit kan ontzettend mooi zijn. Soms emotioneel. Als je je hart wilt openen en wilt vergeven, dan is yoga daarvoor een ontzettend mooie methode.

Je hart openen en vergeven

Vergevingssessie met Kundalini Yogahart-openen-vergeven_yogales menstruatie, voeding menstruatie

❤️ 🧘‍♀️ Tijdens mijn Kundalini Yoga opleiding deden we een keer een vergevingsessie om ons hart te openen. Dit was zo’n bijzondere ervaring (best wel schrikken, confronterend maar ook heel mooi en liefdevol) dat ik deze ervaring met jullie wil delen. In de hoop jou hiermee te inspireren ook jouw hart te (gaan) openen. Wellicht iemand te vergeven die je (nu nog) moeilijk kunt vergeven. Of jezelf vergeven voor iets, net zoals ik dat heb gedaan.

Vergeven 🙏

Voordat we naar mijn ervaring gaan, gaan we eerst nog iets dieper in op vergeven.

Veel mensen denken dat ze vergeven voor anderen. Dit kan misschien zo voelen omdat je de ander vergeeft voor iets wat hij/zij heeft gedaan, gezegd, etc. Maar vergeven doen we niet alleen voor een ander. Vergeven doen we vooral voor onszelf.

Waarom vergeven we vooral voor onszelf terwijl we de ander vergeven?

Heel simpel. Zodra we kunnen vergeven, maken we ruimte in ons hart vrij. Ruimte die was opgevuld met wroeging, boosheid, wrok, angst, noem maar op. Geen fijne emoties om je hart mee vervuld te hebben.

Je hart openen en Ruimte vrijmaken in je hart

Zodra we kunnen vergeven, maken we dus ruimte vrij. Ruimte voor liefde, warmte, vreugde, acceptatie, tevredenheid, noem maar op. Allemaal fijne emoties. Hier hebben we vooral zelf profijt van.

Vergeven moeilijk?

Maar vergeven kan soms moeilijk zijn. Het kan ook tijd nodig hebben. Dit is helemaal niet erg. Als je meer tijd nodig hebt, neem je die tijd. Je mag die tijd geven. Bij vergeven mag je mild voor jezelf zijn. Niets moet, alles mag.

Vergeven doe je voor jezelf

Bedenk je iig dat je vooral vergeeft voor jezelf. Om voor jezelf ruimte te maken voor mooie, nieuwe dingen en emoties. Ruimte in jouw prachtige hart❤️

hart-openen_vergeven_stilte-opzoeken-met-yoga-en-meditatie_Yoga-Leeuwarden_Yoga-met-Joska_Vishouding-yogahoudingJe hart openen en Vergeven met Kundalini. Mijn ervaring, openbaring

We lagen ontspannen op onze rug, met onze handen op ons hart. De yogadocente, lerares, inspirator, vroeg ons een persoon in gedachten te nemen die we wilden vergeven.

Oei dit vond ik best lastig. Er kwam bij mij niemand op om te vergeven. Ik had het idee overal wel in reine mee te zijn. Toen kwam het: ik was zelf degene die ik wilde vergeven. Wie is er niet veel harder voor zichzelf dan voor anderen?

Jezelf vergeven

Terwijl ik op mijn rug lag, met mijn handen op mijn hart, werd me gevraagd naar degene toe te lopen die ik wilde vergeven: mezelf dus. Ik ben naar mezelf toegelopen op een grasveldje in een bos. Heb mezelf daar zien staan. In de ogen gekeken. Handen vastgepakt en zo een tijdje blijven staan; handen vasthoudend, in de ogen kijkend). Best wel apart om zoals jezelf, tegenover jezelf te staan, maar enfin.

Jezelf van een afstandje bekijken

Ik zag mezelf staan: schuchter, bang, onzeker, betwijfelt, niet haar plek innemend, bang om daar op dat open veld te staan, bang voor de mening van anderen.

Ik voelde medelijden en compassie. Zo zonde dat zo’n mooie en fijne meid daar zo onzeker staat te zijn. Ik voelde dat ik haar wilde bevrijden.

Jezelf vergeven

Ik heb mezelf vergeven voor alle pijn die ik mezelf heb aangedaan. Voor het wegcijferen van mezelf. Vergeven voor het feit dat ik zolang dingen heb gedaan omdat ik mezelf niet goed genoeg achtte om andere dingen te doen. Mijn hart te volgen. Ongeacht de mening van anderen. Ongeacht de afkeuring van anderen. Want afkeuring, daarvoor ben ik zwaar gevoelig.

Jij bent goed genoeg!

Op dat moment, dat intieme moment daar op een open veld aan de rand van een prachtig bos, daar besloot ik: nu ga ik het anders doen. Vanaf nu mag ik er zijn! Ik ben goed genoeg!

Ik heb mezelf vergeven voor dat ik er niet mocht zijn. Voor al die jaren dat ik niet goed genoeg was. Het is vergeven. Ik heb mijn excuses aangeboden en ben vergeven.

Als een mantra hebben we daar met zijn allen gezongen, gehuild: ‘’I’m sorry, please forgive me. I forgive you, I thank you, I love you.’’

Geheeld door vergeving

Dit voelde erg goed! Nadien voelde ik me geheeld. Anders. Verlicht. Minder onzeker. Meer vervuld met liefde. Liefde voor alle prachtige mensen om mij heen, daar in die ruimte alsook in mijn dagelijks leven. Liefde voor mezelf.

Een andere energie en intentiehart-openen_vergeven_Yoga-leeuwarden_joga-leeuwarden_yoga-met-yoska

Deze hele ervaring veranderde mijn energie en intentie. Ik voelde dat ik nu pas echt in de training kwam. In de opleiding. Positief en met (hernieuwde) aandacht, interesse. Ik voelde me heel bewust mezelf. In alle hoedanigheid. Geaard. Vol vertrouwen.

Een ontzettende blijdschap overviel me. Liefde. (Zelf)vertrouwen. Ik keek op een andere manier naar de anderen. Zonder onzekerheid, zonder angst. Met een grote glimlach. Zonder een gevoel van mogelijke afwijzing. Het zorgde er ook voor dat mijn gesprekken met anderen verdiepten, evenals de connectie met de mensen om mij heen.

Dit wens ik iedereen toe. Vandaar dat ik deze ervaring deel, in de hoop je te inspireren ook jouw hart (meer) te open voor (onvoorwaardelijke) liefde. Om ruimte te maken in je hart door te vergeven.

We zijn nu zo’n 1,5 jaar verder en ik mag er nog steeds zijn van mezelf. Ik hoef me nog steeds niet te verschuilen. Natuurlijk vind ik soms nog dingen spannend, kamp ik nog met onzekerheden, maar deze sessie heeft mij blijvend veranderd. Het zorgt ervoor dat ik de dingen doe die ik wil doen. Dat is zoveel waard ❤️

Geen kundalini voor jou maar liever een fijne Yin Yoga sessie voor het openen van jouw hart? Die kun je hier vinden 😊 Perfect voor in de zomer.

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou