Joska Marrit

De kracht van regenboog voedsel

16-06-2020 | Leefstijl, Voeding, Yoga leefstijl/ filosofie

Kleuren en hun energie

Kleuren hebben een bepaald effect op onze hersenen, op onze gemoedstoestand. Ze stralen verschillende energieën af. Dit betreft niet alleen de kleren die je draagt of die van je interieur, welke kleuren je eet is minstens zo belangrijk. Benieuwd wat de invloed van gekleurde voeding is? Gezonde voeding betekent zoveel mogelijk kleuren van de regenboog op je bord. De invloed van kleur is enorm. Iedere kleur brengt je andere voedingsstoffen en heeft een ander effect op je; fysiek en mentaal. De kleuren voeding zijn ook nog eens verbonden met je chakra’s.

De invloed van gekleurde voeding

Er zijn zoveel verschillende voedingsmiddelen in vele kleuren. Vaak beperken we onze voeding tot een aantal kleuren, hoewel het effectiever zou zijn de gehele regenboog aan kleuren tot ons te nemen. Naast dat het heel vrolijk staat, straalt iedere kleur een andere energie uit, bevat andere voedingsstoffen en heeft een ander effect. Eet jij alle kleuren van de regenboog? Dan zal je je energiek(er) en gezond(er) voelen! Je verliest makkelijk extra kilo’s, hebt een verbeterd concentratievermogen en een goed werkende spijsvertering. Dat klinkt fantastisch, toch?

Welke voedingsstoffen zitten in welke kleur voedingsmiddelen? Waarom is dit goed voor ons lichaam? Wat zijn hiervan positieve effecten? Welke voedingsmiddelen kan ik eten? In dit blog per kleur uitgelegd.

Rode voedingsmiddelen

De invloed van gekleurde voeding: rood

YogaLeeuwarden_YogametJoska_YogaLeeuwarden_GezondeVoeding_goede-voornemens_rode-voeding

Het eten van rode groenten- en fruitsoorten geeft je energie! Rode groenten- en fruitsoorten bevatten veel ijzer en lycopeen. De ijzers verhogen ons energieniveau, zijn goed voor ons uithoudingsvermogen en reinigen het bloed. Erg geschikt voor mensen met bloedarmoede. Lycopeen is een bioactieve stof die behoort tot de carotenoïden. Het werkt als antioxidant en vermindert mogelijk de kans op prostaatkanker. Daarnaast vermindert rood de groei van hormonen en zorgt het voor een lager cholesterolgehalte.

De kleur rood is verbonden met je Mooladhara chakra

Rood is de kleur verbonden met onze Mooladhara chakra, ofwel de root chakra. Het eten van de kleur rood draagt bij aan een gevoel van veiligheid, stabiliteit en vertrouwen in jezelf en het leven.

Welke rode voeding kan ik eten?

Watermeloen bevat de meeste lycopeen, gevolgd door tomaten. Andere voorbeelden van rode voedingsmiddelen zijn aardbeien, kersen, veenbessen, radijsjes, rode appels, grapefruit, rode paprika, rabarber, rode bieten, rode kool.

YogaLeeuwarden_Papaya_Ayurveda_GezondeVoeding_GezondeLifestyle_YogaMetJoska_oranje-voeding

Oranje voedingsmiddelen

De invloed van gekleurde voeding: oranje

Oranje groenten- en fruitsoorten bevatten betacaroteen, calcium, vitamine C en flavonoïden. Deze voedingsstoffen helpen bij het verlagen van je bloeddruk en cholesterolgehalte. Ze zorgen voor een jonger uitziende huid en sterke botten. Daarnaast zijn ze rijk aan enzymen, die een gezonde eetlust en de spijsvertering bevorderen. Oranje groenten- en fruitsoorten helpen het immuunsysteem versterken en dragen tevens bij aan een gezond libido.

De kleur oranje is verbonden met je Svashistana chakra

Oranje is de kleur verbonden met onze Svadhisthana chakra, ofwel het sacraal chakra. Het eten van de kleur oranje draagt naast een gezond libido bij aan gevoelens van welzijn, plezier en vreugde. Het wakkert creativiteit aan. Om een blokkade in je Svadhisthana chakra te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen is het raadzaam naast oranje producten verschillende smaken te eten.

Welke oranje voeding kan ik eten?

Mango, sinaasappels, mandarijnen, (fles)pompoen, wortels.

Gele voedingsmiddelen

De invloed van gekleurde voeding: geel

Het eten van gele groenten- en fruitsoorten reinigt je lichaam en gedachten! Gele groenten- en fruitsoorten helpen je lichaam te ontgiften, m.n. je lever, galblaas, pancreas en milt. Gele voedingsmiddelen dragen bij aan een goede spijsvertering, stimuleren het zenuwstelsel en de hersenen. Ze bevatten kalium, betacaroteen, vitamine C en flavonoïden. Deze voedingsstoffen helpen bij het verlagen van je bloeddruk en cholesterolgehalte. Ze zorgen voor een jonger uitziende huid en sterke botten.

De kleur geel is verbonden met je Maipura chakra

Geel is de kleur verbonden met onze Manipura chakra, ofwel het zonnevlecht chakra. Het eten van de kleur geel draagt bij aan persoonlijke kracht, zelfverzekerdheid en ambitie. Is dit chakra open en gezond, dan voel jij je zelfverzekerd, hebt een sterk gevoel van je levensdoel en bent gemotiveerd hiermee bezig te zijn.

Welke gele voeding kan ik eten?

Kiwi, ananas, gele watermeloen, bananen, mais, gele paprika, gele courgette, gele tomaten.

Groene-voeding_yoga-leeuwarden_yoga-met-joska_gezonde-voeding_effect-kleuren-voeding

Groene voedingsmiddelen

De invloed van gekleurde voeding: groen

Groen is de kleur verbonden met de natuur én met je hart. Het eten van groene groenten- en fruitsoorten is goed voor je hart en brengt balans en harmonie! Groene groenten- en fruitsoorten zijn een bron van oplosbare vezels, reinigen je bloed en bevorderen de functie van het lymfestelsel. Groene voedingsmiddelen bevatten chlorofyl, kalium, foliumzuur, vitamine C, betacaroteen en vezels.

Ze zorgen voor een lager cholesterolgehalte en bloeddruk en verminderen het risico op kanker. Tevens hebben ze een positief effect op je spijsvertering, immuunsysteem en de gezondheid van het netvlies.

De kleur groen is verbonden met je Anahata chakra

Groen is de kleur verbonden met onze Anahata chakra, ofwel ons hart chakra. Het eten van de kleur groen draagt bij aan het laten stromen van compassie, leven vanuit compassie, je kunnen verbinden met anderen, weten wat goed voor jou is en wat niet en het stelt je in staat om te vergeven.

Welke groene voeding kan ik eten?

Voorbeelden van groene voedingsmiddelen zijn broccoli, spinazie, groene koolsoorten, spruiten, erwten, courgette, asperges, avocado, andijvie, selderij, komkommer, groene paprika, groene appels, kiwi, limoen.

YogaLeeuwarden_YogametJoska_GezondeVoeding_blauwe-voedingsmiddelen

Blauwe voedingsmiddelen

De invloed van gekleurde voeding: blauw

Het eten van blauwe groenten- en fruitsoorten brengt rust in je leven! Blauwe groenten- en fruitsoorten verkoelen en kalmeren je lichaam en geest. Ze zorgen voor een daling van te veel hersenactiviteit en bevorderen een goede nachtrust. Blauwe voedingsmiddelen dragen bij aan een verbeterde spijsvertering, beter immuunsysteem, lagere bloeddruk en cholesterolgehalte. Het zorgt voor een vermindering van de groei van kankercellen en tumoren. Ook werkt het ontstekingsremmend.

De kleur blauw is verbonden met je Vishuddha chakra

Blauw is de kleur verbonden met onze Vishuddha chakra, ofwel ons keel chakra (lichtblauw), alsook met onze Anja chakra, ofwel derde oog chakra (indigo). Het eten van de kleur blauw zorgt voor een betere zelfexpressie, communicatie en creativiteit. Het bevordert het uitspreken van jouw waarheid, eerlijkheid. Daarnaast heeft het een positief effect op je intuïtie en opent het deuren naar een hoger spiritueel bewustzijn.

Welke blauwe voeding kan ik eten?

Voorbeelden van blauwe voedingsmiddelen zijn blauwe druiven, blauwe pruimen, blauwe bessen, kersen, rozijnen, olijven, zwarte sojabonen, bosbessen, aubergine, pruimen, rozijnen, bramen en rode ui.

Paarse voedingsmiddelen

De invloed van gekleurde voeding: paars

Paarse groenten- en fruitsoorten bevatten veel mineralen en anthocyanen. Dit laatste is een kleurstof met wonderbaarlijke gezondheidseffecten. Zo heeft het een gunstig effect op onze hersenen, geheugen en leervermogen. Verlaagt het cholesterol en de bloeddruk, zorgt voor sterke botten en helpt tegen veroudering. Paarse voedingsmiddelen dragen bij aan een beter immuunsysteem, vermindering van de groei van kankercellen en tumoren, verbeterde spijsvertering en het gaat ontstekingen tegen.

De kleur paars is verbonden met je Anja chakra

Paars is de kleur verbonden met onze Anja chakra, ofwel ons derde oog chakra. Het eten van de kleur paars bevordert je intuïtie, zelfreflectie en (innerlijke) wijsheid. Er kan een verschuiving plaatsvinden van besluitvorming enkel via het Ego naar besluitvorming via het Ego én de Ziel.

Welke paarse voeding kan ik eten?

Bramen, vijgen, bosbessen, blauwe bessen, zwarte bessen, pruimen, rozijnen, aubergines. Eet dit het liefst op z’n rijpst, dan is het anthocyanen gehalte het hoogst.

Witte voedingsmiddelen

De invloed van gekleurde voeding: wit

YogaLeeuwarden_YogametJoska_GezondeLunch_GezondeVoeding_kleuren-voeding

Wit wordt in principe niet gezien als een kleur al is het eten van witte voedingsmiddelen wel een ware belangrijke toevoeging.

De toevoeging van witte voedingsmiddelen versterkt de werking van alle kleurenenergieën in je voedsel! Witte groenten- en fruitsoorten bevatten allicine. Witte voedingsmiddelen maken ons immuunsysteem krachtiger, verminderen het risico op kanker en houden de hormoonspiegel evenwichtig.

Welke witte voeding kan ik eten?

Bloemkool, aardappelen, pastinaak, koolrabi, champignons, ui, bananen, peren, knoflook en gember.

Eet regenboog smakelijk! Op jouw gezondheid! Santé

Meer over de invloed van kleuren op je gemoedstoestand lees je hier.

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou