Joska Marrit

Halasana | De Ploeg (yogahouding)

27-07-2019 | Yogahoudingen / lessen

Halasana |  De Ploeg

Halasana. Hala = ploeg, asana = houding. Ploeg houding.

Deze yogahouding laat zien dat de controle loslaten veel kan opleveren.

+ type yogahouding: omgekeerde houding, vooroverbuiging

+ level: intermediate

+ benefits/ effect: draagt bij aan een positieve gemoedstoestand, vitaliserend en verjongend, bevordert de spijsvertering, activeert de bloedsomloop, voedt de wortels van de zenuwen in je rug. Maakt de rug soepel terwijl het de buik, heupen en benen slanker maakt.

+ indicatie: angst, depressie

+ contra indicatie: nek- of rugklachten, hoge bloeddruk, zwangerschap, menstruatie.

+ voorafgaande houding: de kaars

Stappenplan voor de Halasana

  • Vanuit de kaars laat je op een uitademing je beide benen gestrekt achter je hoofd naar beneden zakken
  • Plaats je tenen op de grond (benen houdt je gestrekt)
  • Strek je armen achter je rug van je af en pak je handpalmen tezamen. Strengel je vingers ineen
  • Houd je rug recht en adem diep in en uit door je buik
  • Blijf zolang als goed voelt in deze houding.

Om uit de houding te komen span je je buik aan, buig je je knieën en breng je langzaam je benen terug naar de mat. Blijf even op je rug liggen om de houding na te voelen.

De mythe

Halasana is vernoemd naar de mythe – het verhaal van koning Janaka, Sita’s vader en de aarde. Het verhaal luidt dat Janaka – een rechtvaardige en behulpzame koning die al jaren yoga beoefende. Zo stond hij iedere dag een kwartiertje op zijn hoofd en las hij elke dag Yogische geschriften. Hij regeerde – samen met zijn vrouw – met kracht, visie en liefde.

Een van de dingen die Janaka het liefst deed als hij niet op zijn hoofd stond of het koninkrijk regeerde, was het stuk land bewerken dat om het paleis heen lag. Aarde losser maken, zaadjes planten, water geven en wachten tot er groene sprietjes tevoorschijn kwamen. Voor hem was ook dit een vorm van Karma yoga. Hij oefende namelijk in het handelen om het handelen, zonder gehecht te zijn aan de uitkomst. Hij wist namelijk dat hij geen controle had over het al dan niet ontkiemen van de zaadjes. Het besef dat hij geen controle had over de uitkomst werkte voor hem rustgevend. Het inspireerde hem om alles wat hij deed met al zijn liefde en aandacht te doen en het vervolgens los te laten.

Koning Janaka en zijn lieftallige vrouw konden zelf geen kinderen krijgen. Op een dag hoorde Koning Janaka gebrabbel in zijn tuin. Hij keek om en zag een baby’tje liggen. Het kindje keek hem met grote ogen aan en stak zijn handjes naar hem uit. Koning Janaka bedankte de aarde voor de mooiste oogst die hij zich had kunnen wensen. Hij en zijn vrouw waren dolblij en sloten het baby’tje in hun hart.

Loslaten en vertrouwen door Halasana

Halasana herinnert ons eraan dat wanneer we met zorg, liefde en aandacht handelen, we beloond zullen worden met iets moois. Het is een reminder dat wat we ontvangen niet perse datgene hoeft te zijn dat we hadden verwacht of gewenst: als we zaadjes planten kan het zijn dat daar een plantje uitkomt, maar het kan ook zijn dat er niets ontkiemt of dat er iets onverwachts en veel mooiers verschijnt.

Halasana helpt je in te zien dat hechten aan een uitkomst van je handelen zinloos is, aangezien je het resultaat nooit honderd procent onder controle hebt. Dit besef geeft niet alleen rust, maar helpt je ook met meer vreugde te handelen, zodat je zoals Janaka wordt: een yogi(ni) in hart en nieren: tevreden en stabiel.

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou