Gezond de winter door
Het is alweer bijna een maand winter. Hoe kom jij gezond de winter door? Doe jij mee met het ritme van de seizoenen? Doe jij mee met de natuur? ‘Leef je in harmonie met de seizoenen? Wist je dat het waterelement gekoppeld is aan de winter? Dat het waterelement samengaat met de emotie angst? In de winter is het raadzaam te verstillen en extra goed voor je nier-meridiaan (yin) en blaasmeridiaan (yang) te zorgen. Hoe kun je goed voor jezelf zorgen in de winterperiode? Je leest het allemaal in dit blog.
Winter time! Doe mee met de natuur
De seizoenen hebben een enorme invloed op ons leven. Voel jij je moe, futloos, energieloos? Niet zo gek; de winter is de periode om je terug te trekken. Om te verstillen. Je ziet het aan de natuur: planten groeien niet, bomen hebben hun bladeren laten vallen. In de winter sterft de natuur af. Dieren doen hun winterslaap.
Verbinding met de natuur
We missen steeds meer de verbinding met de natuur. Met kunstlicht, wekkers, werktijden, etc. zijn wij eraan gewend geraakt altijd hetzelfde ritme te hebben. Dit druist tegen onze natuur in en veel mensen hebben hier last van.
Tegen de natuur indruisen kan voor ziekten zorgen
Hoe blijf je gezond in de winter?
Vermoeidheid, futloosheid, even wat minder presenteren… het past moeizaam in onze maatschappij. Echter het hoort wel bij ons als mens. Tegen je natuur indruisen, teveel van jezelf verlangen, is een fijne voedingsbodem voor ziekten als overspannenheid, winterdepressie. Zonde! Doe mee met de natuur. Stem je ritme af op het ritme van de seizoenen en in dit geval de winter. Hoe je dit kunt doen lees je in dit blog.
Winterperiode is tijd voor Yin (Yoga)! Rusten en verstillen
Winter time = yin time! Anders gezegd: de tijd om te rusten en verstillen. Om lekker weg te kruipen onder een dekentje met een flinke mok dampende thee. Om even wat minder actief te zijn en juist de ontspanning op te zoeken. Vanuit deze ontspanning laad je op zodat je in de lente weer kunt opbloeien, vol nieuwe energie.
Probeer jezelf deze ruimte te geven. Je hoeft even niet zoveel. Alleen maar lief te zijn voor jezelf en te voelen waar jij behoefte aan hebt of juist niet.
Winter in een notendop:
- 21 december – 21 maart (Nederlandse kalender)
- Periode van: rusten, verstillen, naar binnen keren; ontspannen, opladen (yin)
- Element: water; natuur is in rust, geconcentreerde energie, o.a. winterdepressie
- Meridianen: nieren en blaas
- Emotie: angst
De winter is gekoppeld aan het waterelement
Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Water is de basis van onze fysieke gezondheid. Terugtrekken en verstillen is de basis voor ons energetische welzijn (in de winter). Zoals een bloem nooit het hele jaar door kan bloeien, kunnen wij dat als mens ook niet. Zonder het proces van loslaten, herstellen, opladen, kunnen we niet op krachten komen. Hoe moeilijk het soms ook kan lijken met onze drukke levens en deadlines; we hebben het nodig om een stapje terug te doen in deze periode. Kijk maar om je heen; iedereen is vermoeider en houdt zijn werkzaamheden steeds minder goed vol. Je doet er goed aan om de natuur te volgen en in de winter een stapje terug te doen, zodat er ruimte ontstaat om weer op te kunnen bloeien in de lente.
Waterelement is verbonden met je terugtrekken, naar binnen keren
Het is daarmee een Yin-element. Yin is de vrouwelijke, rustige, ingetogen kant. Yang is de mannelijke, energieke, naar buiten gerichte kant (lente en zomer).
Waterelement en de emotie angst
De emotie die bij het waterelement hoort is angst. Heel normaal is het om in deze periode wat angstiger te zijn dan anders. Observeer, laat toe en reflecteer.
Meridianen; yin en yang
Ieder element is gekoppeld aan een yin en een yang meridiaan. Bij de het element water horen de meridianen van de nieren (Yin) en blaas (Yang).
Nier-meridiaan (Yin)
Onze nieren zijn de opslagplaats voor onze energie. Ze zijn als het ware het vuurtje van ons lichaam. Wanneer je nier-energie verstoort is, niet optimaal stroomt, heb je vaak behoefte aan veel slaap. Je kunt het ook kouder hebben en je spijsvertering kan moeizamer gaan. Herken jij deze symptomen? Tijd voor yin! Neem je rust, slaap wat extra en kijk eens of je een yin yoga sessie met begeleiding kunt doen.
Blaas meridiaan (Yang)
Bij een onbalans in je blaasmeridiaan is je autonome zenuwstelsel te gespannen. Wanneer je blaasmeridiaan uit balans is kun je merken dat je handen trillen, je pijn verneemt in je onderrug (hier loopt je blaasmeridiaan onder andere, ook achterkant benen) of problemen met je SI-gewricht (gewricht tussen het heiligbeen en het bekken). Herken je deze klachten? Hou het gebied van je onderrug goed warm en kijk eens of je een yin yoga sessie kunt doen die gericht is op deze gebieden; bekken, onderrug, wervelkolom, achterkant benen.
Nier- en blaasenergie uit balans?
Nog even kort de symptomen van een onbalans in de nier- en blaasenergie op een rij.
Mentaal:
- Neerslachtigheid
- Depressieve klachten
- Angst
- Vermoeidheid
- Uitputting
- Overspannenheid
- Burn-out (in het ergste geval)
Fysiek:
- (Onder)rugklachten
- Klachten aan SI-gewricht
- Trillende handen
- Vaker moeten urineren
- Grotere kans op blaasontsteking
Nier- en blaasenergie in balans brengen
Gezond de winter door. Een aantal tips om extra goed voor jezelf te zorgen in de winter
- Je rust nemen, naar binnen keren
- Wat minder activiteiten plannen
- Iets meer letten op je nieren en blaas. Yogaoefeningen hierop gericht, voeding als cranberries, rucola, eiwitten, bosbessen, boontjes, bloemkool, rode paprika, knoflook, brandnetels.
- Yin yoga! 💜 Voor de mensen die mij nog niet kennen: yin yoga is mijn favoriet. Niet omdat ik lui ben, juist omdat ik een heel drukke persoonlijkheid heb en heel beweeglijk ben. Deze meditatieve vorm van yoga zorgt voor innerlijke rust en balans. Vraag een gratis proefles bij me aan. In de winter leg ik de nadruk op de nier- en blaasmeridianen in de yin yoga lessen.
- Probeer eens te mediteren. Dit kan al door 5 minuutjes in stilte te zitten en je ademhaling te volgen. Het hoeft echt geen hogere wiskunde te zijn of uren in beslag te nemen 😉
- Voldoende slapen (je mag zelfs ietsjes meer slapen 😉)
- Jezelf goed warm houden (kachel aan, dekentje, lekker tegen je lief aankruipen, wollen sokken, muts en sjaal op… hmmm…)
Voeding voor in de winter
Winterse voeding verwarmt, verbetert je bloedcirculatie en versterkt je immuunsysteem. Precies dat wat we in de winterperiode nodig hebben om gezond de winter door te komen 😊 De natuur weet wel wat ze doet 😉
- Drink warme dranken. Lekkere natuurlijke thee als verse gemberthee, kruidenthee, warme cacaodrank (of chocolademelk als je wel suikers eet). Gemberthee verwarmt en is goed tegen virus
sen als verkoudheid. - Eet groenten van het seizoen (altijd beter, ook voor het milieu) zoals koolsoorten, winterpeen, knolselderij, pastinaak, broccoli, pompoen, zoete aardappel, prei, rode bieten, spruiten, ui, witlof.
- Verwarmende kruiden als gember, knoflook, kaneel, speculaas.
- Het element water is verbonden met de kleur zwart en de smaak zout. Zwarte en zoute voedingsmiddelen hebben een verwarmende factor en zijn daarom goed voor onze nieren. Welke voeding valt hieronder? Zwarte bonen, linzen, zeekraal, zeewier, lamsoor.
Kijk ook eens wat de verschillende kleuren voeding voor effecten hebben en voor jou kunnen betekenen. Of wellicht vind je de invloed van kleuren ook interessant.
0 Comments