Joska Marrit

De invloed van kleuren

12-06-2020 | Leefstijl, Yoga leefstijl/ filosofie

Eén van de yoga docenten tijdens mijn yoga opleiding begin 2019 vertelde dat kleuren je gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. Een interessante materie waar ik meer over wilde weten. De afgelopen tijd heb ik mij in deze materie verdiept, daar vanuit is dit blog ontstaan.

Wat is kleur?

Kleur is de weerkaatsing van licht in combinatie met onze waarneming. Kleur is ook, net zoals alles, een energie die zich op een bepaalde frequentie bevindt. Gevoelens zitten ook op een bepaalde frequentie en geven ook een energie af. Als jij je blij voelt zend je een andere frequentie en energie uit, dan wanneer jij je boos voelt. Je kunt hier invloed op uitoefenen door bepaalde frequenties te beluisteren, maar ook de kleuren die je draagt en in je interieur hebt bewust uit te kiezen.

De energieën die kleur uitstralen kunnen door het menselijk lichaam duidelijk worden waargenomen en hebben een groot effect op je hersenen, humeur en emoties; je gemoedstoestand. Je kunt kleuren inzetten, gebruiken, om een bepaalde gemoedstoestand uit te lokken. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens chromotherapie, ook wel kleurentherapie genoemd. Wist je bijvoorbeeld dat rood emoties oproept, terwijl groen juist rust geeft?

Een overschot aan de kleur(en) is niet wenselijk. Net als bij alles wat teveel is, heeft dit een negatief effect. Wist je bijvoorbeeld dat blauw een gevoel van rust creëert, maar dat teveel blauw sombere gevoelens veroorzaakt?

Welke kleuren hebben welk effect?

Het effect van de kleur rood

Rood is een vurige kleur, de kleur van de liefde, van passie, maar ook die van impulsiviteit, lef en kracht. Rood geeft energie, alsook een gevoel van vertrouwen en bescherming. Het is een urgente, aandachttrekkende kleur die zelfvertrouwen, kracht en sensualiteit uitstraalt

Rood activeert en verwarmt. Het verhoogt je bloeddruk versnelt je stofwisseling, je hartslag en ademhaling. Rood beïnvloedt de bloedsomloop en cel vernieuwing. De kleur kan helpen bij spierspanning, infecties en wonden.

Teveel rood is geen aanrader want het wekt temperament op en kan daarmee woede en frustratie uitlokken. Ook als je je onrustig voelt of last hebt van slapeloosheid is rood geen juiste kleur.

Het effect van de kleur oranje

Oranje is een warme kleur die staat voor enthousiasme, plezier, gezelligheid, vriendschappelijkheid en vitaliteit. Het straalt zelfvertrouwen en onafhankelijkheid uit. Oranje is een opvallende kleur die aanmoedigt de verbinding met anderen te zoeken. De kleur stimuleert activiteit en helpt sociaal gedrag te bemoedigen.

Oranje kan libido verhogend werken doordat de kleur je enthousiast maakt en aanmoedigt de verbinding op te zoeken. Het geeft je de kracht om nieuwe dingen te scheppen. De kleur oranje is ook eetlust verhogend.

Teveel oranje maakt onrustig. Bij momenten van stilte en reflectie is het daarom beter oranje te vermijden.

Het effect van de kleur geel

Geel is een inspirerende kleur en staat voor levensvreugde, positiviteit, optimisme, energie, uitbundigheid, wilskracht, logica en warmte. Het is een sfeer verhogende kleur. Geel heeft een lange golflengte die vooral voelbaar is op emotioneel vlak: geel geeft je de kracht om te stralen en het lef om jezelf in het middelpunt van de aandacht te zetten. Net zoals de zon dit doet.

De kleur geel activeert je geheugen waardoor je een betere concentratie hebt. Het stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Geel versnelt je stofwisseling en, omdat de kleur invloed heeft op je zenuwen en ademhaling, helpt het bij hoofdpijnen, stembandproblemen en longproblemen.

Teveel geel kan vermoeidheid en misselijkheid veroorzaken. Ook heeft het een nadelig effect als je wilt ontspannen. Baby’s schijnen in een gele kamer meer te huilen. Waarom dit is heb ik nog niet ontdekt.

Het effect van de kleur groenYogaLeeuwarden_YogametJoska_YogaLeeuwarden_YogaFriesland_Vruchtenwater_water-met-een-smaak_effect-van-kleur

Groen is de kleur van de natuur en van het hart! Een vreedzame, ontspannen en rustgevende kleur. Groen staat voor ecologisch en biologisch. Deze kleur zorgt voor harmonie, verbondenheid en geeft een gevoel van vernieuwing. Het stimuleert en zorgt tevens voor (voldoende) rust en evenwicht.

Zowel mentaal als fysiek is groen ontspannend en helpt het bij het verlichten van nervositeit en angst. Groen laat je naar binnen keren, de balans in jezelf hervinden en vanuit daaruit contact te maken met de buitenwereld.

Groen heeft een positief effect op je maag, darmen en blaas vanwege de ontspannende werking. Hierom kan groen ingezet worden bij duizeligheid, koorts en bloedarmoede.

Teveel groen bestaat niet, vooral vanwege de aardende werking is deze kleur altijd en overal geschikt.

Het effect van de kleur blauw

Blauw is een betrouwbare kleur die staat voor kalmte, helderheid, vertrouwen, zekerheid, stabiliteit en verantwoordelijkheid. Het creëert een gevoel van rust en heeft een positief effect bij angstgevoelens en slaapproblemen. Blauw geeft een gevoel van ruimte en vrijheid. Het stimuleert je keelchakra waardoor je je communicatief beter kunt uiten en zorgt voor een heldere geest en overzicht.

Blauw kan ingezet worden bij chronische aandoeningen als jicht en reuma. Blauw is ontstekingsremmend, koortsverlagend en brengt je darmactiviteit en stofwisseling in balans. Blauw heeft een positief effect op hartklachten en een te hoge bloeddruk. Slapen in een blauwe slaapkamer zorgt voor een betere en langere nachtrust (gemiddeld 8 uur) én mensen die slapen in een blauwe slaapkamer worden het meest gelukkig wakker.

Te veel blauw kan echter sombere gevoelens veroorzaken. Vermijd blauw ook als je je onzeker of verloren voelt.

Het effect van de kleur paars

Paars is de kleur gerelateerd aan spiritualiteit. Het staat voor creativiteit, verbeeldingskracht, innovatie, zachtheid en mysterie. De kleur is stimulerend. Paars is ook de kleur van je kruin chakra. Dit chakra wordt gezien als de poort tot wijsheid uit het universum en de verbinding tussen jou en het grotere geheeld.

Paars heeft een positief effect op je afweersysteem, lymfesysteem en milt. Het kan helpen bij eetproblemen en afvallen omdat het de eetlust kan remmen.

Paars is geen goed idee in de slaapkamer, omdat het stimulerend is en nachtmerries kan veroorzaken. Mensen met een paarse slaapkamer slapen gemiddeld minder dan 6 uur.

Het effect van de kleur rozeYogaLeeuwarden_YogametJoska_Leef-je-dromen-NU_effect-van-kleur

Roze is de vrouwelijke kleur van romantiek. Het staat voor vrouwelijkheid, alsook voor innovaties. Roze geeft je het gevoel van energie en is vernieuwend en verfrissend. Het wordt beschouwd als jeugdig, leuk en spannend.

Roze versterkt vrouwelijke eigenschappen, wellicht dat dit de reden is dat voornamelijk vrouwen zich aangetrokken voelen door deze kleur.

 

Het effect van de kleur zwart

Zwart is een krachtige kleur die staat voor autoriteit, elegant en tijdloos stijlvol. Het bevordert het gevoel van macht en gezag. Zwart is dramatisch en mysterieus. Zwart wordt beschouwd als een rustgevende kleur, al kan een teveel aan zwart overweldigend zijn en sterke emoties als haat, somberheid en uitzichtloosheid oproepen.

Het effect van de kleur wit

Wit is een pure kleur die staat voor puurheid en onschuld. Wit symboliseert een nieuw begin, zuivering. Het is een neutrale kleur die kalmte en rust uitstraalt. Wit geeft een gevoel van helderheid en stimuleert je om op te ruimen.

Het effect van de kleur grijs

Grijs staat voor verstand, duurzaamheid, verfijndheid en strakheid. Het heeft de neiging verwachtingen te scheppen, wat een verwarrend effect kan hebben en stress kan veroorzaken.

Teveel grijs kan een beeld van saaiheid oproepen.

Het effect van de kleur bruin

Bruin staat voor betrouwbaarheid en geborgenheid. Het is een aardse tint die, net als de kleur groen, associaties oproept met aarde en natuur. Bruin komt zorgvuldig en betrouwbaar over. Je kunt je er sterk en rustig in voelen.

Teveel bruin kan sombere gevoelens opwekken.

Beinvloeden met kleuren

Naast dat je ervoor kunt kiezen bepaalde kleuren toe te voegen aan jouw garderobe en interieur, om zo je gemoedstoestand en energie positief te stimuleren, heeft ook het eten van kleuren effecten. Lees hierover in dit blog!

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou