Joska Marrit

Leven volgens de Traditionele Chinese geneeskunde : De Chinese orgaanklok

27-07-2020 | Ayurveda en andere oosterse geneeswijzen, Leefstijl

De Chinese orgaanklok

De Chinezen zweren er al duizenden jaren bij: de orgaanklok. Dit is een energetische klok waar volgens ons lichaam functioneert. Volgens de Chinese geneeskunde stroomt er soms wat meer Chi, ofwel levenskracht of -energie, en soms wat minder door de organen. Dit gebeurt volgens het eb- en vloedprincipe.

De Chinese geneeskunde beschrijft  12 hoofdmeridianen / orgaansystemen. De Chi van ieder orgaan is twee uren per etmaal optimaal. Tijdens deze twee uren is het betreffende orgaan extra hard aan het werk. Op het moment dat dit orgaansysteem actief is (dus vloed) vindt in het tegenoverliggende systeem juist een verminderde activiteit plaats (eb). Precies 12 uur later is dit orgaan juist op z’n zwakst.

De lever bijvoorbeeld, is het actiefst tussen 1 en 3 uur. Gedurende deze tijd laadt de lever zich weer op en ontgift op zowel fysiek als mentaal niveau. Een heel geschikt moment om te slapen. Tussen 13 en 15 uur echter, kun je beter niet slapen.

Chinese orgaanklok: 12 hoofdmeridianen / orgaansystemen

In onze organen liggen emoties opgeslagen. Het uiten van emoties wordt binnen de Chinese geneeskunst als heel belangrijk gezien, omdat anders je Chi, de levenskracht, kan stagneren. Als je op het tijdstip van het desbetreffende orgaan deze emoties ervaart, dan kan dit een emotionele detox van het orgaan zijn. Dat betekent dat er verandering nodig is.

Hieronder vind je een beschrijving van de 12 orgaansystemen, de tijden waarop deze het meest actief zijn, de bijbehorende emotie(s) en wat voor activiteit(en) je het beste kunt doen op deze tijden. (orgaanklok in afbeelding) Strikt volgens de orgaanklok leven is een hele uitdaging. In plaats van je hele leven omgooien, kun je er beter een beetje mee experimenteren om te kijken wat de orgaanklok voor jou doet.

1-3 uur: de lever

Emotie: woede en frustratie

Gedurende deze tijd laadt de lever zich weer op. Het ontgiften gebeurt hier op zowel fysiek als mentaal niveau. Om dit oplaad- en ontgiftingsproces te ondersteunen kun je op dit moment het beste slapen. Slaap je op dit moment niet, dan kunnen boosheid, frustratie en woede toenemen. Word je telkens wakker op dit tijdstip? Dit is een teken dat je bovengenoemde emoties onvoldoende een plek geeft.

3-5 uur: de longen

Emotie: verdriet

Op dit tijdstip kun je het beste mediteren, omdat de longen zorgen voor de ademhaling en verbinding met het geheel en dus ook de goddelijke inspiratie. In onze longen zit verdriet opgeslagen. Pijnlijke longen kunnen een uiting zijn van onverwerkte emoties.

5-7 uur: de dikke darm

Emotie: schuldgevoel

De dikke darm staat voor loslaten. Het laten gaan van datgene wat je niet meer nodig hebt, datgeen dat jou niet meer dient. Uit angst houden we te veel vast. Loslaten is één van de belangrijkste dingen die we in het leven kunnen leren. In dit tijdsbestek is een grote boodschap raadzaam. Je laat dan letterlijk los.

7-9 uur: de maag

Emotie: walging

Op dit tijdstip is de maag op z’n actiefst. Volgens de Chinese orgaanklok is dit de beste tijd voor de grote maaltijd. Vandaar dat ze in China de warme maaltijd in de ochtend nuttigen.

9-11 uur: de alvleesklier en milt

Emotie: jaloezie en zorgen

Onze milt staat in verbinding met (de ontwikkeling van) ons intellect. Het beste zou je deze tijd kunnen besteden aan werken, studeren of ingewikkelde vraagstukken.

De alvleesklier is het orgaan dat de spijsverteringsenzymen produceert, zodat de voedingsstoffen uit het ontbijt ook daadwerkelijk opgenomen kunnen worden.

Heb je last van een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen? Dan kan het zijn dat de energie van de milt en alvleesklier verstoord zijn.

11-13 uur: het hart

Emotie: blijheid, vreugde

Het hart pompt alle nutriënten rond. Tijdens dit tijdsbestek heb je een verminderde concentratie. Deze tijdsperiode is zeer geschikt om te lunchen (licht) en contacten te leggen, evenals een eventueel middagdutje nadien. Je kunt deze tijd als zeer plezierig ervaren, gezien blijheid en vreugde de bijbehorende emoties van het hart zijn.

13-15 uur: de dunne darm

Emotie: onzekerheid

In deze tijd wordt aangeraden de energie verkregen uit de lunch te gebruiken door te bewegen en je dagelijkse taken uit te voeren. Het gegeten voedsel wordt tijdens deze tijdsperiode benut voor de opbouw van het lichaam. Ervaar je regelmatig gevoelens van onzekerheid en kwetsbaarheid? Dan kan dit wijzen op een verstoorde energie van de dunne darm.

15-17 uur: de blaas

Emotie: irritatie

Dit is het moment waarop je vermoeidheid kunt ervaren. Veelal is dit een teken dat je te weinig hebt gedronken. Of dat je te weinig zout hebt binnengekregen. Voel je die vermoeidheid? Drink dan een paar grote glazen water of maak een bouillon klaar. Voel je je tijdens dit tijdsbestek vaak geïrriteerd? Dit kan wijzen op een stagnering van je blaasenergie.

17-19 uur: de nieren

Emotie: angst

Je nieren zijn organen die je bloed filteren om de chemische samenstelling hiervan gelijk te houden. Je nieren werken hard en kunnen wel wat extra ondersteuning gebruiken in de vorm van een lichte maaltijd. Voel jij je regelmatig angstig? Gaat dit gepaard met rugklachten? Grote kans dat de energie van je niermeridianen verstoord is.

19-21 uur: de bloedsomloop

Emotie: negeren (niet echt een emotie, maar hij hoort wel hierbij)

Je bloedsomloop brengt alle voedingsstoffen waar ze moeten zijn. Het is raadzaam om op dit moment de rust op te zoeken in de vorm van lezen of mediteren. Zware mentale arbeid kun je op dit moment beter achterwege laten. Seks kan ook het beste worden beoefend tijdens dit tijdsbestek, vooral als je de wens hebt zwanger te raken. Heb je moeite om je emoties te uiten? Dit kan wijzen op een stagnatie van deze meridianen.

21-23 uur: de drievoudige verwarmer

Emotie: hopeloosheid

Oké, de drievoudige verwarmer is geen orgaan. Het is een energetisch systeem dat helpt het evenwicht in je lichaam te bewaren. Dit is het moment om te ontspannen, om je voor te bereiden op het slapen. Activiteiten kun je nu beter achterwege laten. Neem een douche en duik je nest in.

23-1 uur: de galblaas

Emotie: bitterheid

De galblaas staat voor het maken van keuzes. De Yin-energie vermindert en maakt plaats voor meer Yang. Het is belangrijk om op deze tijd te slapen, zodat je zelfvertrouwen en je vermogen om keuzes te maken energetisch worden opgeladen. Ga je vaak na 1 uur op bed? Dan is de kans groot dat je je onzeker voelt in het maken van keuzes en hier moeite mee hebt.

Misschien ook interessant voor jou:

Leven met de seizoenen: zomer

Leven met de seizoenen: lente

Delen is lief

[wd_hustle id=’2′ type=’social_sharing’/]

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou